Sběrači borůvek přehled

Sběrači borůvek
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549698/bmid_sberaci-boruvek.jpg 4 73 73

Na borůvkových polích v Maine se ztratí čtyřletá holčička a její záhadné zmizení bude pronásledovat pozůstalé, rozvrátí rodinu a zůstane nevyřešeno téměř padesát let… Červenec 1962. Rodina Mikmaků z Nového Skotska přijíždí do Maine, aby zde přes léto sbírala borůvky. O několik týdnů později zmizí čtyřletá Ruthie, nejmladší dítě rodiny. Naposledy ji viděl její šestiletý bratr Joe, jak sedí na oblíbené skále na okraji borůvkového pole. Úzkost, smutek a výčitky z Ruthiina zmizení pronásledují Joea celý život. Ve státě Maine vyrůstá mladá dívka Norma jako jediné dítě zámožných rodičů. Její otec je citově chladný, matka přehnaně úzkostlivá. Normu trápí opakující se sny a vize tak živé, že připomínají spíše reálné vzpomínky než představy. Jak Norma dospívá, postupně si začíná uvědomovat, že je tu něco, co jí rodiče neříkají. Své intuice se nehodlá vzdát, a tak stráví desítky let snahou odhalit rodinné tajemství. Strhující debut o hledání pravdy, stínu traumatu a přetrvávání lásky napříč časem zaujme nejen ty, které nadchly romány Kde zpívají raci a Buď jako řeka.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Jota

The Berry Pickers, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sběrači borůvek. Přihlašte se a napište ho.

Imor
včera 4 z 5

Krásná a hlavně velmi emotivní kniha, která zasáhne snad každého.

mysterygirl
08.12.2024 3.5 z 5

Tento příběh mě vůbec nenadchnul.
Musela jsem se do čtení nutit

MoniMonika
08.12.2024 5 z 5

Amanda Petersová nás v románu „Sbírači borůvek“ zavádí do červencového léta roku 1962 v Maine, kde je idylická atmosféra borůvkových polí náhle přerušena tragickým zmizením čtyřleté Ruthie. Tato událost se stává trvalou jizvou pro její rodinu, především pro jejího bratra Joeho. Autorka neobyčejně citlivě vykresluje, jak se následky této tragédie táhnou napříč generacemi. Zmizení malé Ruthie není jen záhadou, ale také symbolem ztráty nevinnosti, identity a kořenů. Prostřednictvím příběhů Joeho a Normy, dívky s tajemnou minulostí, autorka zkoumá, jak se tato ztráta promítá do jejich životů a jak se snaží vyrovnat s následky.

Román „Sbírači borůvek“ je víc než jen příběhem o ztrátě. Jeho stránky jsou prosyceny nostalgií, otázkami identity a trvalé lásky, která se neztratí ani ve stínu traumatu. Některé rány se nikdy nezahojí. Ale čím jsme od těch ran dál, tím snáze se dokážeme usmát. Autorka s mistrovstvím vykresluje paletu emocí – od hluboké bolesti a zmatku až po jemné odstíny radosti. Čtenář se stává součástí příběhu, prožívá s postavami jejich životní zlomové okamžiky a jen těžko se od knihy odpoutá.

Petersová dokáže přenést bolest, zmatek i radost svých postav na čtenáře tak přesvědčivě, že knihu jen těžko odloží. Závěr románu přináší nejen odhalení tajemství, ale i poselství naděje a uzdravení. „Sbírači borůvek“ jsou dojemným portrétem jedné rodiny a silnou výpovědí o univerzálních lidských zkušenostech.

Neklidná růže a další knižní novinky (38. týden)

13.09.2024

Kniha Sběrači borůvek v seznamech