Sběratel vůní přehled

Sběratel vůní
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496811/sberatel-vuni6RtCks-ccW-.jpeg 5 16 16

Hlava, srdce, základ. To jsou tři stěžejní součásti parfému, které se rozvoní v různou chvíli. Každou z těchto složek může tvořit hned několik vůní a celý parfém pak i desítky esencí. Úspěšné, mámivé a afrodiziakální kombinace jsou proto dobře střeženým tajemstvím velkých luxusních značek a globálního parfumérského byznysu. Kde se však berou samotné vůně? Dominique Roques už přes třicet let dodává parfumérům na celém světě vonné esence z více než sto padesáti surovin a padesáti zemí. A teď se chce podělit o příběh vůní, míst i lidí, kteří za úspěšnými parfémy stojí, ať už to jsou sadaři, sběrači, pěstitelé, byznysmeni, nebo dokonce mafiáni. Roques ukazuje, na jak složitém a křehkém systému parfumérský průmysl stojí, kolik práce a úsilí je za každou esencí a jak vše dělat udržitelně a odpovědně. A při svém vyprávění vezme čtenáře na dobrodružnou výpravu od Andalusie po Laos, od Venezuely po Somálsko, od prastarých metod až po nejmodernější technologie.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sběratel vůní. Přihlašte se a napište ho.

Niu
01.08.2024 5 z 5

Jako jsou mojí vášní knihy, stejnou vášeň mám pro parfémy. Je to vlastně poprvé, co jsem našla knihu o parfémech, byť jsem si představovala o kapku něco jiného. Ano, internet je plný voňavých lákadel a reklam s vizuální stránkou, která přitáhne, takže jsem nemohla očekávat od publikace to samé. I když možná dokreslení fotografiemi z cest bych uvítala (no jo, vůně není přenositelná, třeba v budoucnu :o) ). To už bychom se ale bavili asi o encyklopedii a tam bych rozsahem čekala něco o oceán víc (než jen o tu kapku) a zapojení mnohem více autorů. Příběhy byly velmi zajímavé, takové uklidňující, ale věřím, že mnohdy v honbě za dokonalou vůní, mohlo jít i o život. Někdy to bylo trochu zmatečné, někdy jsem úplně nesouznila s překladem. Rozdělení do kapitol bylo - dle mého - velmi základní, i co se jako základu parfému týče. Obecně bych uvítala mnohem širší portfólio z rostlinné říše, což autor na konci přiznal. Trošku mi tam chyběla větší provázanost přímo s parfumeráři a jejich skvosty. Ale nemůžu jinak - 5* si kniha zaslouží za tu jedinečnost. A co mě rozesmálo - ono i být smolař je zaměstnání :o) Milovníkům parfémů zdar :o)

vlkcz
27.01.2024 4 z 5

Zajímavá kniha, která v sobě nese několik rovin. V první jde o cestopisné eseje. V těch dalších se pak čtenář dozví spoustu informací o parfémařství, aniž by autor zabíhal do přílišných technikálií, rostlinách, na kterých do značné míry závisí, jejich produkci, sklizni, zpracování a obchodování. A na pozadí toho všeho úvahy o udržitelnosti nejen parfémářského průmyslu a našem přístupu ke zdrojům.
Přesto je znát, že autor není spisovatel a i když především v poetických popisech přírody a jejich vůní je skvělý, forma je trochu roztříštěná a sdělení většinou stručné. Což možná bylo cílem, ale mě to trochu rušilo.
Každopádně je to kniha, která i v člověku, který považuje parfémy za zbytečnost zanechá dost námětů k přemýšlení a možná povede k lehkému přehodnocení jeho přesvědčení.

safarikmartina
11.01.2024 4 z 5

Pohled na země a obyvatele, kde se získávají vůně pro parfémařský průmysl. Dozvíte se jakým způsobem se získávají, co pro to lidé dělají a jak těžké to je. Popisy situací jsou zajímavé, i když někdy zdlouhavé a tak se chvílemi příběh táhne, ale v závěru je kniha zajímavá.

Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)

05.06.2022

Kniha Sběratel vůní v seznamech