Sbohem, mých patnáct let přehled
Claude Campagne
Fanny je patnáctiletá dívka, která žije se svým bratrem Vilémem u dědečka, jemuž všichni říkají Kapitán. Je to bývalý námořník, který zažil kdysi boje u Narviku. Tehdy zachránil norského chlapce, který pak beze stopy zmizel. Spolu s Fanny a jejími kamarády se ho snaží najít... 13-752-76
Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 1976 , Albatros (ČR)Originální název:
Adieu mes quinze ans
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sbohem, mých patnáct let. Přihlašte se a napište ho.
Jeden z mála francouzských románů pro dospívající, který se k nám v sedmdesátých letech dostal. Vypráví příběh norské dívky, která přijíždí do Francie, aby zde pátrala po svém ztraceném bratrovi. Ten zde žil od války pod cizím jménem, aniž tušil něco o své minulosti. Zvláštní nostalgický příběh, který voní mořem a dálkami a minulostí.
Kniha Sbohem, mých patnáct let v seznamech
francouzská literatura první láska rodinné vztahy pátrání v minulosti pro dospívající mládež (young adult) dívčí romány
Knihu jsem dostala ke svým patnáctinám, takže jsem s Fanny opravdu souzněla. Příběh je krásný, snad se s knihou ještě někdy potkám, abych mohla zjistit, jak moc jsme se změnily.