Schindlerův seznam přehled
Thomas Michael Keneally
Strhující a proslulé románové zpracování osudů Oskara Schindlera – bezohledného kariéristy, válečného zbohatlíka, milovníka elegance, přepychu, alkoholu a krásných žen, jenž ve stínu osvětimských komínů našel svoji lidskost a riskoval nejen majetek, ale i vlastní život, aby nedopustil vyvraždění tisícovky „svých židů“. Román sugestivně líčí vývoj a střety individualit – obětí, pasivních účastníků a iniciativních vykonavatelů – zapojených do obrovité byrokratické mašinerie zla. Steven Spielberg použil motivy románu pro natočení slavného stejnojmenného filmu.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2009 , Leda , RozmluvyOriginální název:
Schindler's Ark, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Schindlerův seznam. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je moje srdcovka. Hrozně silný příběh. Bylo až neskutečný uvěřit tomu, že v tak odporný době, se našel někdo se srdcem na správným místě.
"Ten, kdo zachrání život jedinému člověku, jako by zachránil celý svět."
Notoricky známé zpracování válečného “románu “. Obrovsky silný příběh plný emocí, brutality doby minulé i víry v naději a šťastný konec. Některé pasáže byly na můj vkus příliš komplikované.
Ocenění knihy (2)
Booker Prize
Kniha Schindlerův seznam v seznamech
v Přečtených | 1 195x |
v Mé knihovně | 444x |
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno válečné zločiny Oskar Schindler holokaust, holocaust podle skutečných událostí romány lidské rasy Bookerova cena světová literatura vyhlazování lidí, čistkyAutorovy další knížky
2009 | Schindlerův seznam |
1976 | Balada o Jimmiem Blacksmithovi |
Knihu (brožuru, vydání z 1996) jsem si pořídila z druhé ruky. Kdysi jsem viděla film, a tak jsem si chtěla přečíst knihu. Velmi jsem se mýlila, když jsem si myslela, že se knížka o 300 stránkách rychle přečte.
Plýtvání v knize rozhodně není! Velikost písma je malinké, drobné a odsazení je velmi malé, pořád jsem musela knihu naklánět, abych vůbec dočetla řádek. Přechod na novou kapitolu je okamžité. V zásadě je to pro nakladatele i autora výhoda, ale pro samotného čtenáře to bylo dosti nepohodlné.
Na psaní autora jsem si taky musela zvyknout. Velmi dlouhé souvětí, které mnohdy bylo delší přes 4 řádky, jsem musela někdy číst opakovaně, abych se zorientovala.
Knihu vůbec nelze srovnávat s novodobými knihami posledních let na toto téma. Jsem ráda, že už mám něco načteno a téma mi nebylo cizí.
Popis samotného tématu 2. sv. války je napsán bravurně. Nejedná se o přímou řeč, četlo se mi to těžko a jsem ráda, že jsem film viděla (i když teď po přečtení si ho rozhodně musím pustit znovu) a některé pasáže se mi postupně začaly vybavovat. Trvalo mi dlouho, než jsem se do knihy začetla, a i tak jsem celou knihu měla se čtením problém.
Knihu rozhodně doporučuji (ale ne hned jako 1. na toto téma), Oskar je v ní opravdu skvěle popsán, jeho vztah k židům i jeho osobní život během války. V knize popisuje autor mnoho postav, někdy jen letmo, jindy se k nim vrací, takže i když kniha (za mě) nejde přečíst na jeden zátah, tak se s dalším čtením nevyplácí otálet, aby se čtenář opět v textu našel a zorientoval (ne vždy se mi to povedlo, ale autor se o to opravdu snaží, abyste se neztratili).