Séance Infernale přehled
Jonathan Skariton
Tahle pekelná seance vzplane hned na první stránce a divoce hoří až do konce. Alex Whitman je obchodník s filmovými suvenýry, který je známý tím, že dokáže vyslídit všechno. Jednoho dne ho excentrický sběratel pověří zatím nejobtížnějším úkolem: vypátrat první hraný film v dějinách — Séance Infernale. Právě jeho tvůrce Augustina Sekulera považují znalci za skutečného otce filmu. V roce 1890 měl Sekuler v New Yorku předvést svůj největší vynález: přístroj na přehrávání „pohyblivých obrázků“. Jenže na cestě z Dijonu do Paříže zmizel i se svým přístrojem a víckrát už ho nikdo nespatřil. Whitmanova detektivní práce nese ovoce, objeví totiž fragment Sekulerova ztraceného snímku. To ovšem vyvolává otázky: Co byl Sekuler zač? Co se s ním a s jeho vynálezem stalo? Co skrývá jeho film?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2018 , HostOriginální název:
Séance Infernale, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Séance Infernale. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé téma, ale mě vůbec neupoutala. Možná to bylo i způsobem vyprávění a také tím, že jsem hned ze začátku odhadla vraha. Postavy mi byly nesympatické, nemohla jsem se začíst a knihu přečetla jen, abych ji dočetla.
Zaujala mě anotace - tajemství kinematografie - těšila jsem na čtení. Není to špatná kniha, ale není pro mě. Nesnáším knihy kde se vraždí děti, takže jsem ji hned odložila.
Knižní novinky (13. - 26. srpna)
13.08.2018
Kniha Séance Infernale v seznamech
Tolik lákavých námětů v jednom. / Pozor může obsahovat spoilery/ Tohle měla být totálně zajímavá kniha. Předně mě zaujalo téma pátrání po prvním filmu, po prvním filmovém tvůrci (Augustin Le Prince - hned jsem ho v tom vyprávění poznal). V druhé řadě Edinburgh, který jsem osobně navštívil a učaroval mě. Třetím prvkem byl hlavní hrdina a únos jeho dcery a pátrání po ní, také pátrání po (prvním) filmu, také po tom, proč se v záběrech prvního filmu objevuje dcera hlavního hrdiny, to by znamenalo, že únosce (vrah?) má něco společného s tím filmem, nebo s místem kde byl film ukryt. Zajímavá náhoda, že i prvnímu vynálezci unesl a upálil dceru. Že by (sériový) vrah uměl cestovat časem? Potud výborně rozehrané mystérium na několika frontách a několik postav, kteří za něčím jdou a po něčem pátrají (hlavní hrdina, jeho zadavatel, sériový vrah, komisařka, prapravnučka prvního vynálezce a další). Vše se promíchává a všeho je vlastně nějak moc. Cestování časem se hned zamítne, vyprávění je pomalé, spousta nahozených témat není logicky ani uspokojivě uzavřených. Hlavní hrdina není úplný sympaťák a závěr nemá očekávatelný happy - end. Super téma(ta) i prostředí (Edin), kniha je silná v násilných detailech, ale slabá ve vyprávění (bohužel jsem tomu příběhu nevěřil) a v přehnaném mixování. (57%)