Sedlák proti Hitlerovi přehled
Erna Putz
Kniha podává barvitý životní příběh rakouského sedláka, který odmítl obsazení své země nacisty a následně i službu v nacistické armádě. Přečtěte si intimní příběh o síle nutné k odporu a o odvaze, kterou potřebuje člověk pro to, aby si udržel čest tváří v tvář světu, který jeho důvodům nerozumí. Franz Jägerstätter byl beatifikován v roce 2007, ještě za života své ženy a tří dcer. České vydání knihy obsahuje i výbor zásadních Jägerstätterových textů, dopisů a přípisů. Na motivy jeho života natočil v roce 2019 režisér Terence Malick film Skrytý život, který získal cenu ekumenické poroty na festivalu v Cannes.... celý text
Válečné Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: 2020 , Karmelitánské nakladatelstvíOriginální název:
Franz Jägerstätter - Märtyrer, leuchtendes Beispiel in dunkler Zeit, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedlák proti Hitlerovi. Přihlašte se a napište ho.
Velmi silné svědectví o velké víře, odvaze a důvěře.
Vzhledem k okolnostem, době a režimu se jedná skutečně o nebývalý čin obrovské odvahy.
O Františkovi jsem doposud nevěděla a jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou.
Z prvu mi dělal problém, jakým způsobem je kniha napsaná, ale později jsem si zvykla.
Každý příběh z tohoto období člověka zasáhne a zde tomu nebylo jinak.
Kniha Sedlák proti Hitlerovi v seznamech
Kniha o skutočnom hrdinovi. Hrdinovi, ktorý nedobýjal a nezabíjal. Práve naopak, z lásky k Bohu aj ľuďom obetoval svoj život.
Ušľachtilý charakter Franza Jägerstättera dobre dokresľujú citáty z jeho listov či poznámok.
Na čítanie si na začiatku treba trochu zvyknúť, autorka nejde úplne chronologicky, ale skáče v čase.
Tiež to na začiatku vyzeralo, akoby stále žila v "Opferthese" (v ktorej sa narodila a žila nejakých 40 rokov). Postupne, ako sa odvíja niť Franzovho života, samotné fakty o veľkej kolaborácii rakúskej katolíckej cirkvi s národným socializmom Opferthese dokonale vyvracajú.
O to viac vyčnieva hrdinstvo Franza Jägerstättera a ostatných mučeníkov.