Sedm dcer Eviných přehled
Bryan Sykes
Autor seznamuje v knize, která se čte téměř jako detektivka, s nejnovějšími objevy vycházejícími ze studia lidské mitochondriální DNA. Čtenář se tak dočte o metodách studia DNA ve fosilním materiálu, o genetice "ledovcového muže", o případu "muže z Cheddaru", identifikaci ostatků carské rodiny, vyřešení záhady původu Polynésanů, problému jednoty a stáří lidstva a osídlení Evropy. Na základě svých výzkumů lidské mitochondriální DNA, předávané pouze na děti ženského pohlaví, dospívá autor k názoru, že všichni Evropané pocházejí ze sedmi žen, sedmi pramatek, které přišly do Evropy v různých dobách v průběhu uplynulých 45 000 let. Tento objev také významně podpořil teorii, podle níž je třeba kolébku dnešních lidí hledat v Africe. Genetický výzkum tak vnáší nové světlo do lidské historie.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: 2004 , PasekaOriginální název:
The Seven Daughters of Eve, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm dcer Eviných. Přihlašte se a napište ho.
Odborně dost přesné a detailní a přesto skvěle vystavěný a napsaný příběh. Skvělý je také překlad, doplněný dalšími informacemi a výborným doslovem.
Autor poskytuje zasvěcený a výborně napsaný nástin genetického mitochondriálního výzkumu (s ohledem na dobu vzniku - mnohé bylo mezitím doplněno, opraveno, vyvráceno). Kromě toho popisuje i zajímavý náhled na generační střet v tomto vědeckém odvětví v době, kdy se začaly zásadně rozšiřovat možnosti výzkumu. Druhá část, kde se snaží podle svých sil ilustrovat možné důvody, pro které se zrovna ta která mateřská linie stala významnou, jsou k uzoufání naivní a doporučuju z četby úplně vynechat. Nahrazení oštěpů luky, vznik zemědělství atd. - to jsou daleko spíš popisy toho, jak to určitě neprobíhalo. Prostě to není autorův obor a on sepsal svoje laické představy.
Kniha Sedm dcer Eviných v seznamech
ženy genetika dějiny lidstva historie zábavně DNA (genetika)
2004 | Sedm dcer Eviných |
1999 | Lékařská genetika: Problémy a přístupy |
Chcete-li se jasně a pochopitelně dozvědět, co je to mitochondriální DNA a k čemu je nám dobrá, sáhněte po této knize. Autor to nejen jasně osvětlí, ale podělí se s vámi i o zážitky ze své vědecké kariéry včetně toho, jak si výzkum této molekuly musel razit cestu k všeobecnému respektu akademické obce. Chápu i jeho snahu přiblížit výsledky bádání v podobě vyfabulovaných životů původních sedmi nositelek dnes v Evropě nejběžnějších mDNA, ale tady musím souhlasit s komentáři uživatelů, kterým to do noty úplně nezahrálo. Ale jako snahu o uchopení problematiky to beru. Jinak samozřejmě fakta v knize již jistým způsobem zastarala, ale většině věcí v publikaci to neuškodilo.