Sedm dcer Eviných přehled

Sedm dcer Eviných
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25925/sedm-dcer-evinych-25925.jpg 5 43 43

Autor seznamuje v knize, která se čte téměř jako detektivka, s nejnovějšími objevy vycházejícími ze studia lidské mitochondriální DNA. Čtenář se tak dočte o metodách studia DNA ve fosilním materiálu, o genetice "ledovcového muže", o případu "muže z Cheddaru", identifikaci ostatků carské rodiny, vyřešení záhady původu Polynésanů, problému jednoty a stáří lidstva a osídlení Evropy. Na základě svých výzkumů lidské mitochondriální DNA, předávané pouze na děti ženského pohlaví, dospívá autor k názoru, že všichni Evropané pocházejí ze sedmi žen, sedmi pramatek, které přišly do Evropy v různých dobách v průběhu uplynulých 45 000 let. Tento objev také významně podpořil teorii, podle níž je třeba kolébku dnešních lidí hledat v Africe. Genetický výzkum tak vnáší nové světlo do lidské historie.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Paseka

The Seven Daughters of Eve, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm dcer Eviných. Přihlašte se a napište ho.

Finn69
13.12.2024 4 z 5

Procházím zrovna fází budování rodokmenu a pustil jsem se při tom i do testování DNA své i blízké rodiny. Je to mimochodem celé hrozně zajímavé a padají z toho i nečekané výsledky, doporučuji všem to zkusit.
Kniha jako Sedm dcer Eviných, která se právě studiem DNA a původem nás Evropanů zabývá, se v takovém okamžiku samozřejmě hodí. A celou první polovinu knihy jsem také spokojeně vrněl, zatímco pan Sykes čtivě a srozumitelně vyprávěl o svých dobrodružstvích s mitochondriální DNA, o původu Evropanů, migracích a podobně. Pak se to ovšem trošku zvrtlo. Jak naznačuje název knihy, autor nás vede k myšlence, že veškerá evropská populace pochází ze sedmi žen, které postupně zalidnily svými potomky celý světadíl. A druhá část knihy nám má ve zkratce představit jejich život, abychom za výzkumem DNA neviděli jen zkumavky a laboratoře, ale konkrétní lidi, ze kterých naše DNA pochází. Snaha asi chvályhodná, ale horší je provedení, tohle prostě není Sykesova parketa.
A dále, když jsem ve skupině Genetická genealogie vznesl dotaz na názor odborníka na tuto knihu, byly reakce v nejlepším případě krajně zdrženlivé. Zastaralé, zavádějící, místy úplně nesprávné už v době vzniku...
Přesto si myslím, že zejména kvůli té první polovině knihy určitě stálo za to, si ji přečíst. Řadu nových věcí jsem se dozvěděl, na další mě to navedlo, dobře se to četlo a jako úvod za mě výborná věc. Aktuálnější poznatky si doplním v dalších knihách, na které už mám doporučení. Teď se pouštím do Zrození Evropanů a ve frontě už čekají Stručné dějiny každého z nás.

ViolettaCh.
07.12.2024 4 z 5

Kniha popularizuje zajímavé téma genetiky, zkoumání mitochondriální DNA a související témata tak, aby byla přístupná i čtenáři laikovi. Zpracování je velmi dobré, jen bych se připojila ke čtenářce níže s námitkou, že samotné smyšlené příběhy jednotlivých (fiktivních) dcer Eviných tu byly zbytečné. Možná by na místo toho bylo lepší trochu přiblížit jednotlivé pramatky např. přiblížením doby vzniku, posunem do různých oblastí (třeba za pomoci mapek), uvedením oblastí, kde se nachází nejvíce, obecnými zdravotními dispozicemi osob, které k té které skupině patří. Takové informace lze najít na internetu, jistě by si je opatřil i tento odborník.

vojtamar
20.08.2024 4 z 5

Chcete-li se jasně a pochopitelně dozvědět, co je to mitochondriální DNA a k čemu je nám dobrá, sáhněte po této knize. Autor to nejen jasně osvětlí, ale podělí se s vámi i o zážitky ze své vědecké kariéry včetně toho, jak si výzkum této molekuly musel razit cestu k všeobecnému respektu akademické obce. Chápu i jeho snahu přiblížit výsledky bádání v podobě vyfabulovaných životů původních sedmi nositelek dnes v Evropě nejběžnějších mDNA, ale tady musím souhlasit s komentáři uživatelů, kterým to do noty úplně nezahrálo. Ale jako snahu o uchopení problematiky to beru. Jinak samozřejmě fakta v knize již jistým způsobem zastarala, ale většině věcí v publikaci to neuškodilo.

Kniha Sedm dcer Eviných v seznamech

v Mé knihovně53x