Sedm divů přehled

Sedm divů
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245823/bmid_sedm-divu-ZE0-245823.jpg 4 30 30

Napínavá detektivka plná historických záhad, tajných společenství a intrik, která hledá odpověď na jednu otázku: Má sedm starověkých divů světa něco společného s těmi novověkými? A existovaly skutečně Amazonky? Když je v podzemní počítačové laboratoři jedné americké univerzity zavražděn samotářský matematik Jeremy Grady, je na jeho bratru Jackovi, aby přišel na to, proč Jeremy musel zemřít. Co znamená odštěpek starobylé slonoviny, nalezený v hrudi mrtvého? A co s tím má společného obrázek, který Jack našel na bratrově flashce a na němž jsou vyobrazeni dva hadi propletení ve dvojité šroubovici? Tisíce mil odtud pátrá botanička Sloane Costaová v temných tunelech pod římským Koloseem po vzácných rostlinných druzích. Najde však něco mnohem podivnějšího: obraz dvou hadů spletených do dvojité šroubovice a segment bronzového hada, který se zdá být součástí něčeho mnohem většího. Jack a Sloane se setkávají a společně se vydávají hledat pravdu. Na dlouhé cestě – z Brazílie do Indie, Peru i dalších zemí - postupně odkrývají tajemství, jež spojuje sedm novodobých divů světa, a odhalují jakousi cestovní mapu k bájné zahradě Eden. Čím blíže se dostávají k odhalení konečné pravdy, tím intenzivněji jsou pronásledováni ženskými vražedkyněmi, které se podivuhodně podobají mytickým Amazonkám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Práh

Seven Wonders, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm divů. Přihlašte se a napište ho.

woita
08.08.2019

Kniha mě vcelku oslovila zejména spojením mysterií kolem starověkých i novodobých sedmi divů světa, Řádem Evy a hlavní postavou Jacka Gradyho.

I když děj pojednává o nových i antických sedmi divech světa, v příběhu jich navštívíme jen polovinu: Artemidin chrám v Efesu, Koloseum, Sochu spasitele, Tádž Mahal, Chichén Itzá, Machu Picchu, Petra, Velká čínská zeď a Egypt. Každé z těchto míst vyzařovalo atmosféru typické pro danou oblast a tak nebylo těžké ve své mysli i tato místa téměř živě představit (možná i protože jsou tak velice známá :-).
V propojení míst jsem však neviděl žádný řád. Nebýt tedy zvláštních kreseb na pergamenech, tak by nikdo ani nevěděl, kam se vydat příště a kde hlavně hledat části klíče k pokladu. Umístění klíčů bylo, někdy dosti zvláštní. Nedalo se zkrátka uvěřit, že by některé z nich zůstaly nepovšimnuty celá milénia, jako ten v Chichén Itzá, nebo umístěny do takových míst, jako kamene v Machu Picchu. Prostě to někdy působilo účelově, jen aby mohl autor využít kulis několika sedmi divů.

Postava Jacka působí jako typický druhořadový dobrodruh inspirovaný Indiana Jonesem. Sloane je zástupcem silné, nezávislé ženy schovávající se za akademické vzezření (trochu nudná, ale dodává příběhu špetku toho sexapelu). Hlavní záporačka v osobě miliardářky Jendari byla na začátku něčím působivým, ale s blížícím se koncem jako by ztrácela dech se více prosadit v honbě za tajemstvím Evy, poražením Jacka a svých konkurentů z Euphrates.
A když už jsem ještě u těch postav. Kdykoliv Jack ve svých myšlenkách zabloudí do své minulosti, tak se v nich téměř vždy zjeví osoba jeho otce (ala Dr. Henry Jones Sr). Četnost těchto vzpomínek ve mě budila pocit, že je otázkou času, kdy se musí objevit na scéně. Ani nevím zda jsem byl zklamán či potěšen, když se tak nestalo...

Konec knihy umístěný do Egypta považuji za asi nejslabší část celé knihy s ohledem na nedotaženost vyvrcholení a nejasnosti ve dvou bodech (existence zahrady a otevření tajné cesty: "...a celý had se nepochopitelně proplazil skrze pevný kámen a zmizel uvnitř").
Přesto všechno mnou řečené, nepovažuji knihu Sedm divů za nezáživnou a nehodnou dobrodružného ducha. Skvěle vyzněla nejen historicko-konspirační část, i přes onu občasnou nelogičnost, ale také obsahuje vcelku dost opomíjených zajímavých detailů a charakterů. Kniha si proto zaručeně zaslouží odpovídajících 75 %.

orinka3
31.08.2018 2 z 5

Přiznám se, že jsem došla do poloviny a je to pořád stejné. Další a další "překvapení". Co mi vadí ze všeho nejvíc? Ta až otravná popisnost a polopatismus. Jakoby byl čtenář naprosto negramotný a bylo nutné ho poučovat a podávat mu vysvětlení každého kroku. Na to opravdu nemám nervy a knihu odkládám.

tess.de.veles
14.11.2017 5 z 5