Sedmička přehled
Miloš Zapletal
Nejhorší co se může stát čipernému klukovi je úraz, který ho vyřadí z kolektivu. Tato zlá věc se stala 13tiletému Jirkovi. Je náhle sám a připadá si zbytečný. Zbývá mu pouze snít a vymýšlet si dobrodružství, v nichž hraje hlavní roli. Až nastane v jeho životě zásadní obrat. Náhoda ho zavede do party vodáků a on zjistí, že jeho tělesná vada mu nebrání plavat ani pádlovat. Díky pomoci nových kamarádů se zbaví pocitu méněcennosti a konečně zažívá spoustu dobrodružství. Jirka s vodní Sedmičkou prožívá nezapomenutelné chvíle a získává spolehlivé přátelství na celý život. Sedmička vyšla poprvé v nakladatelství Olympia roku 1976. V té době inspirovala mnoho oddílů. Miloš Zapletal napsal tuto knihu na základě vlastních zkušeností, sám totiž nějaký čas pardubickou Sedmičku vedl. Autor slovy Pajdy píše: "Sedmičku jsem si nevymyslel, ta skutečně byla. A je dodnes. Všechno, o čem se tu dočítáte, se opravdu stalo. Jen některé příhody jsem si malinko upravil, přesunul v čase nebo prostoru." Volným pokračováním je Ostrov přátelství.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedmička. Přihlašte se a napište ho.
První, ze tří knih o vodácké Sedmičce. Trochu mne mrzelo, že jsem nejprve četl Ostrov přátelství, takže jsem věděl, jak vše dopadne. Jinak jde o velmi pěknou knížku pro malé i velké kluky (i holky, kterým se líbí třeba Foglarovky). Jediné, co mi trochu vadilo, bylo Pajdovo neustálé kritizování sestry. Knihy pana Zapletala mne v mládí nějak minuly, takže jsem rád, že jsem je nyní objevil. Jen škoda, že jich není víc (nepočítám skvělé encyklopedie her). Doporučuji.
Velmi uspokojivé.
Soví jeskyně byla léta mojí nejoblíbenější českou dobrodružnou knihou a i na jejím základě jsem se chtěl dostat k dalším Zapletalovým románům. Stezka odvahy byla taky povedená, takže bez obav jsem sáhnul po vychvalované Sedmičce. Musím upřímně poznamenat, že tentokrát hodnotím vodácké prozření Pajdy/Jonáše v průměru, vadily mi opakující se pády a ponaučení hlavního pachatele a omílání jak každá druhá událost byla to nejlepší co se dalo zažít a zůstane navěky nezapomenuto - 60 %
Kniha Sedmička v seznamech
1987 | Velká encyklopedie her 1: Hry v přírodě |
1995 | Stezka odvahy |
1989 | Soví jeskyně |
1993 | Sedmička |
1986 | Velká encyklopedie her 2: Hry v klubovně |
Výborná kniha nejen pro děti a mládež.