Sek a Zula přehled
Miloslav Švandrlík , Jiří Winter
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sek a Zula. Přihlašte se a napište ho.
Komiks jsem přečetl až teď jako dospělý, skutečně hodně vtipné ("už můžeme jít, vítr tolik nefouká, lítají už jen zvířata do velikosti kočky"). Ovšem zároveň drsné, no však se jedná o pravěk. Např. Drápkovu matku bez ostychu zabijí (ale možná se chovala jako macecha, vzhledem k tomu, že to Drápkovi vůbec nevadilo), když se nějaké zvíře něčím proviní, je často sežráno, apod. Taky mě pobavily věty pod obrázky, které přesně a tím zcela nadbytečně popisují děj, co se v obrázcích odehrává. Patrně autoři mysleli na tzv. obrázkoslepce.
Sek a Zula, to je moje srdcová záležitost. Díky, pane Švandrlíku! Díky, pane Neprakto! Pro mě jste králové českého komiksu.
Kniha Sek a Zula v seznamech
Pro mě bude vždy Seka, Zulu, Filomenu a Drápka reprezentovat geniální obrázek:
Sek & Zula společně pějí: "Byť jen pouhá kráva, buď nám dlouho zdráva."
Filomena šmudlajíc si oko kopytem: "Ještě nedávno jsem byla nezkušené tele!"
Drápek asistující opodál: "A léta běží, vážení!"
Z toho je jasné (zejména dříve narozeným a znalcům ranního rozhlasového pořadu) skvělá hravost Švandrlíka provázená nádhernými Nepraktovými kresbami. Nevzpomenout brontosaura Punťu by byl hřích, i když postavičkami se to v komiksu jen hemží. Díky tomu byl po jistou dobu Ohníček vyžadovaným čtivem...