Sekularizace Českých zemí v letech 1848 - 1914 přehled
Jiří Hanuš , Lukáš Fasora , Jiří Malíř
Sekularizace je pojem, jímž se označuje postupné mizení náboženství z veřejného prostoru na základě určitých dějinných trendů, či záměrné odstraňování náboženství z tohoto prostoru. Historikové zkoumají sekularizaci v Evropě především třemi směry: v prvé řadě je zajímají velké revoluční události, nejvíce Francouzská revoluce, za druhé různé "kulturní boje", v nichž jsou významnými aktéry státy, jejich politické reprezentace, národní církve i instituce papežství; za třetí se věnují rozboru moderní doby a představám vědeckého uspořádání společnosti, rozvoji ideologie pokroku a plíživým "formám" sekularizace, při nichž mizí náboženské normy z norem právních.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sekularizace Českých zemí v letech 1848 - 1914. Přihlašte se a napište ho.
Snad jako úvod do problematiky je to obstojné dílko, kterému ovšem jeho schématičnost nedovoluje větší rozvinutí.
Kniha Sekularizace Českých zemí v letech 1848 - 1914 v seznamech
Dnes naštěstí žijeme v době, kdy církve mají nesrovnatelně menší vliv, než v minulosti. Je to právě díky sekularizaci v historii lidstva. Ta sice často probíhala dost drsně a ne vždy přijatelně, ale věřím, že je to vývoj společnosti tím správným směrem a sekularizaci je třeba podporovat stále.