Šel jsem světa kraj...: Od plavčíka k spisovateli přehled
Mario Appelius
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1942 , OrbisOriginální název:
Da mozzo a scrittore, 1934
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šel jsem světa kraj...: Od plavčíka k spisovateli. Přihlašte se a napište ho.
Tak u téhle autobiografie jsem se hodně nasmál. Mario Appelius byl rozený dobrodruh, bystrý pozorovatel a vtipný vypravěč. Jeho otec byl vojenským atašé, přesto už v 9 letech poprvé utekl z domova, v 15 byl plavčíkem a o rok později jako černý pasažér plul do Saigonu, aby procestoval celý svět. Byl ale také zapálený fašista a rasista. Příhody z Asie a Afriky byly výborné, Paříž nudná, konec knihy je pak oslavou italského fašismu. Nejtemnější byla kapitola Ostrov kokosových palem, kde M.A. se svými kumpány, ozbrojeni revolvery a bičem, honí do otrocké práce v pralese malý nárůdek domorodců na filipínském ostrůvku Roroquí.
"Můj otec četl algebraické pojednání jako román, zatím co jeho syn Mario se narodil bez matematických buněk ... Ještě dnes, kdykoliv si vzpomenu na nejmenší společný násobek, představuji si jej jako druh jakéhosi obrovského polypa s dlouhatánskými chapadly. Kořeny a mocnitelé jsou pro mě kabalistickými pojmy. Stejnou záhadou pro mne zůstalo, jak lze rozdělit kosočtverec nebo kouli bez nože, sekery nebo pily."
Kniha Šel jsem světa kraj...: Od plavčíka k spisovateli v seznamech
1941 | Za velikou zdí |
1943 | Hřbitov slonů |
1944 | Šel jsem světa kraj... |
1942 | Děla a kvetoucí třešně |
1940 | Černá sfinga |
Jako dítě utíkal z domu, protože nechtěl dělat to, co se po něm vyžadovalo. Chtěl jít svou cestou, a na tu se taky dostal. Chtěl cestovat a poznávat svět, poznávat lidi a různé kraje. Chtěl být dobrodruhem, i přesto, že byl italským emigrantem. Proplul a poznal skoro celý svět. A o tom je tato kniha, občas zábavná, občas smutná, občas né moc pochopitelná. Ale byla to cesta jednoho mladého člověka, který si šel za svým. A nakonec se stejně stal spisovatelem, i když poslouchal narážky, jak by se tomu měl vyvarovat.
Hezké čtení, na tři hvězdičky dostačující. :)