Sen o odplatě: Dramata třicetileté války přehled
Radek Fukala
Spletité a nesmírně dramatické události dějin třicetileté války, jež změnily mapu téměř celé Evropy, jsou v našem povědomí spojeny s jejím počátkem, pražskou defenestrací, porážkou na Bílé hoře či neznámějšími aktéry, například s Albrechtem z Valdštejna. Dlouhá léta bitev, sporů, diplomatických jednání, intrik, porážek a vítězství si vybrala krutou daň. S průběhem této války, dalšími velkými postavami neustále se přelévajících válečných střetnutí, nadějemi a osudy málo známých českých, moravských a slezských emigrantů v cizích službách nás seznamuje nově pojatá barvitá freska vyprávění neuskutečněného snu o odplatě. Druhé, doplněné vydání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sen o odplatě: Dramata třicetileté války. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavě podané a informačně hodnotné stručné vylíčení historie třicetileté války. Hodnotné je zaměření na ne tak obecně známé a přitom významné dění na Moravě, ve Slezku a i v Čechách mezi roky 1621-1634, tedy před působením švédských vojsk na našem území. Je ukázáno, jak i v této době po Bílé hoře a před začátkem francouzsko-švédské války probíhaly v zemích Koruny-české významné vojenské operace a jak někdy chybělo málo, aby se dějiny ubíraly jiným směrem. Jen by mohly být lépe udělány mapové podklady a mohlo by jich být více. Také, i když cílem autora nebylo podrobně popisovat jednotlivé bitvy, z těch pár vět v knize není moc jasné, jak to v té bitvě u Záblatí roku 1619 bylo. 4,5 hvězdičky.
velmi podrobny popis priebehu celeho konfliktu zameraneho najma na miesto, kde vojna vypukla a skoncila. Obsahuje, aspon pre mna, mnohe nove informacie ci mnoho novych ucasnikov konfliktu
Ocenění knihy (1)
2006 -
Cena Miroslava Ivanova
(Dílo vydané během posledních tří let - čestné uznání)
Kniha Sen o odplatě: Dramata třicetileté války v seznamech
třicetiletá válka (1618-1648) 17. století Albrecht z Valdštejna, 1583–1634 historie a fakta náboženské války
Velmi zajímavé popsaní dějin třicetileté války