Šerif přehled
Jean Labrunie
Kriminální román je inspirován skutečnou událostí vraždy soudce Renauda r. 1975. Děj je přemístěn do Paříže a uvádí čtenáře do prostředí soudu a policie.
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1984 , Mladá frontaOriginální název:
Le shériff. Autopsie de l'assassinat d'un juge, 1975
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šerif. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Francouzská drsná škola, podle skutečných událostí. Vyšetřující soudce vyšetřuje činnost gangu brutálních lupičů. Když mu byrokratické předpisy brání efektivně zasáhnout, použije metody šerifa z Divokého západu. Dobrý román i dobrý film, ale se špatným koncem.
Tato knížka se mi moc líbila. Ze za začátku jsem s ní bojovala, ale pak jsem se od ní nemohla odtrhnout. Doporučuji.
Kniha Šerif v seznamech
v Mé knihovně | 68x |
Mírně archaickým stylem autora (nebo překladatele?) jsem se prokousával s občasnými obtížemi, zato se mi při tom s příjemnou nostalgií vybavovali francouzští filmoví mušketýři temných kriminálek té doby (Trintignant, Delon, Gabin, Brasseur, Belmondo, Ventura...) a samozřejmě také jejich šarmantní partnerky (těch bylo…, pamatuji si nejvíc Girardot, Schneider, Jobert). Tahle krimi je hodně temná, ke konci nabírá na tempu a varovný výkřik o nekonečné délce chapadel politicko-mafiánské chobotnice je bohužel slyšet z roku 1975 až do současnosti.
80 % (zatím 25 hodnocení s modrým průměrem 79 %).