Sever proti Jihu přehled
Jules Verne
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1989 , Albatros (ČR)Originální název:
Nord contre Sud, 1887
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sever proti Jihu. Přihlašte se a napište ho.
FLORIDA, USA. Ako dosť kritizované dielo som ho vzal do ruky až ako 31. v poradí verneoviek, vydaných na Slovensku. Hoci to chvíľami neodsýpalo, ako tie najlepšie, rozhodne to nebolo sklamanie. Naopak, vojna Sever vs Juh je pre nás väčšinou zhrnutá do pár fráz z wiki - kedy bola, koľko trvala, koľko mŕtvych zostalo, kto vyhral. Tu je vylíčená na príbehu rodiny, do ktorej života tvrdo zasiahla. A Verne tuná opismi rozhodne nešetrí. Hrôzy vojny sú vždy najviac precítené na osudoch konkrétnych ľudí. 70 %
Kniha Sever proti Jihu v seznamech
dobrodružství válka Sever proti Jihu (1861-1865)
1937 | Dvacet tisíc mil pod mořem |
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Pro mnohé čtenáře se Jules Verne stal typickým autorem dobrodružných románů na pomezí sci-fi, plných tajemných a často komplikovaných postav. Osobně se domnívám, že v "epizodě" z americké "zásadní" války dokázal vybudovat velmi zajímavou zápletku, tentokrát postavenou ryze na vypravěčském umění a mistrné kombinaci. Nelze tedy Sever proti Jihu odsuzovat jen proto, že tu nenajdeme žádnou technickou, dosud neznámou novinku nebo dobývání dosud neznámých území, případně cestu mimo Zemi. Naopak se tu lehce populární formou dozvíme něco drobného z dávné americké historie.