Severní den přehled

Severní den
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532435/bmid_severni-den.jpg 4 65 65

Severní den série

1. díl >

PILÍŘE, PŘEDCHŮDCI I VĚČNÝ DÉŠŤ. PROŽIJTE SI SVŮJ SEVERNÍ DEN… Před dvěma sty lety lidé uprchli z Kontinentu a usadili se na nehostinném ostrově Nordtag přezdívaném Severní den. Na troskách opuštěných skulptur postupně vybudovali nová města, aniž by cokoli tušili o stále funkčních mechanických konstruktech i jejich záhadných tvůrcích. To vše se má nyní změnit. Julius Birma, prospektor s dluhy a složitou minulostí, přijímá riskantní zakázku doručit neznámému klientovi šifrovanou depeši. Na jiném místě prchá Hana Polach z okovů zlaté klece despotického muže. Pokud se jí to ale má podařit, musí spáchat ten nejhorší zločin. A Vicram Bagley, hlava zločineckého Syndikátu, uzavřel smlouvu, která může zapříčinit pád celého Nordtagu. Do toho všeho se z nebe spouští nekonečný déšť a spolu s ním přicházejí ti, které dosud nikdo nespatřil. A hlavně – nikdy spatřit neměl. ___ „Tahle výbušná směs sci-fi & fantasy vás uhrane drzou fantazií, temnou atmosférou i cynickou dramatičností.“ – PEVNOST... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severní den. Přihlašte se a napište ho.

BOOKedbyBlue
předevčírem 3 z 5

Ve spolupráci s autorem @ondrej.blaho.spisovatel vám představuji jeho debutovou knihu Severní den, první díl plánované trilogie, kterou letos vydalo nakladatelství @mystery.press. Kvalita vazby je neskutečná, titulní strana má bronzové detaily, na předsádkách naleznete mapu, jedná se o hardback s bronzovou lacetkou. Kniha je graficky rozdělena na části, každá začíná vlastním prologem, což mi přijde velmi zajímavé. Cílová skupina čtenářů jsou rozhodně dospělí. Nastínění příběhu + světa + žánru naleznete na předchozím postu/mapce.
Místo, ve kterém se děj odehrává, se jmenuje ostrov Nordtag = Severní den. Nachází se mimo Kontinent, počasí zde není zrovna dvakrát příznivé, nekonečný déšť ovlivňuje vše. Za mě je příběh originální, moc podobných příběhů neznám. Pokud vy ano, napište to do komentáře. Děj se ze začátku trochu vleče, ale to je tím, že máme vícero vypravěčů a než se nám představí všechny postavy, tak to chvíli trvá.
Ze začátku jsem měla problém s jazykem, upřímně jsem knihu začínala číst na dvakrát. Věty jsou květnaté a dlouhé. Ale za chvilku jsem si i docela zvykla.
Po stránce motivů nalezneme mnohá ne příliš komfortní témata jakými je např. vydírání, domácí násilí, zbraně, sex a znásilňování, zbraně, vzpoura, změna režimu, zločin atd. Některé jejich popisy by se daly označit za přímé, surové nebo až naturalistické.
Hodnotím 3/5. Kdybych podobné knihy četla častěji, určitě by hodnocení bývalo bylo lepší.

HonzaHorák83
18.11.2024 5 z 5

Větších či menších záhad, otázek i nevyřčených pravd je kniha od začátku do konce plná. Temný svět, hutná atmosféra a nekonečný déšť. Tohle není fantasy, není to sci-fi, možná je to opravdu blízké dystopii.
Se začtením mám problém asi skoro vždy, ale narozdíl od jiných recenzentů zde to pro mě taková dřina nebyla a vlastně je to skoro malé plus, mně se to budování příběhu a atmosféry líbilo. Nebyla to oddechovka. Ale ani knížka, kde bych si musel dělat vedle na kus papíru poznámky a i takové jsem býval ochotný číst, dneska už nemám po práci energii.
+ originální příběh
+ postavy jsou uvěřitelné, lepší fyzické popisy bych ocenil, ale charaktery mě bavily
+ svět (ještě jednou - svět, povedl se)
- v závěru jsou spisy vysvětlující víc pozadí vzniku celého světa - měly být na začátku nebo rozprostřené v textu nebo na ně mělo být odkázáno, nevím, leccos by to usnadnilo, škoda, velká chyba

Pro mě překvapení (nečekal jsem málo) a osvěžení, nevím, k jaké jiné bych knihu přirovnal. Poslední hvězdu dávám za to, že je to prvotina a český autor, jinak by bylo skóre o jednu nižší. Uvidíme jaká bude Temnota, laťka není nízko.

renefer
18.11.2024 2 z 5

Nějak jsem se nemohla začíst. Nic vlastně není pořádně vysvětlené, až na úplný konec se dozvíte, jak vlastně lidé přišli do Nordtagu. Celé to působilo dost chaoticky, jako něco ve stylu Šíleného Maxe.

Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)

23.06.2024

Kniha Severní den v seznamech