Severní úsvit přehled

Severní úsvit https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530943/bmid_severni-usvit-65e781680a826.jpg 4 25 25

Poklidným severoanglickým městečkem Northern Dawn otřásají dvě velmi neobvyklá úmrtí. První obětí se stala brutálně zavražděná náctiletá dívka, jejíž tělo bylo nalezeno uprostřed starobylých keltských menhirů. Její podivná smrt naznačuje, že se stala obětí temných okultních praktik. K druhé, neméně závažné tragédii, došlo posléze v zahradách nedalekého panství. Chladnoucí tělo mladé aristokratky, nabodnuté na nízkém zašpičatělém plotě, vnáší další vrstvu hrůzy do již tak napjaté atmosféry. Dvě zdánlivě nesouvisející vraždy, mnoho nevysvětlených otázek a strach, který nyní obchází mezi místními. Dokáže přivolaný detektiv rozplést nitky mysteriózního případu, i když sahají dál, hluboko do temnotou zahalených tajemství?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severní úsvit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Tereza137
20.05.2024 5 z 5

Tak za mě toto byla nejlepší česká detektivka jakou jsem za dlouhou dobu přečetla. Strašně se mi líbí autorův styl psaní, který je neskutečně čtivý a příběh tímto krásně plynul.

Co se mi nejvíce líbilo, bylo prostředí, do kterého autor příběh zasadil. Nádherná Anglie v podzimním období, kde je počasí sychravé, deštivé a tímto nádherně podthrnul celou atmosféru.

Moc oceňuji promyšlení hlavního hrdiny (detektiva), který mě hrozně bavil. Byl vtipný, chladný, inteligentní a hlavně si dělal, co chtěl, což já mám tyto postavy nejvíce ráda, když se s nikým a ničím ne*erou.

Co jsem hodně ocenila, byly obrázky v knize a i mapa, podle které jsem se nejlépe v městečku orientovala a obrázky tomu přidaly ten správný zážitek.

Vůbec jsem netušila, kdo za tím vším měl prsty a kolik zvratů na konci knihy přišlo? Wow! Opravdu jsem zírala.

Knihu hrozně moc doporučuji, zda máte rádi detektivky s prvkem nadpřirozena, tak určitě kniha bude pro vás!

lucyvase4
14.05.2024 5 z 5

Detektiv Carl Dawson je povolán do městečka v severní Anglii, kde se během krátké chvíle staly dvě vraždy. Navíc jedna nese známky vraždy rituální. Městečko Northern Dawn je zvláštní. Nejen, že se nedá najít na mapě, ale navíc, jakoby se tu zastavil čas. Jak spolu obě vraždy souvisí? Najde C.Dawson pachatele včas, nebo bude muset zemřít další člověk?

Tak tohle byla jízda od začátku až do konce. Příběh vás na začátku chytne a na konci pustí úplně unešené a spokojené.

Moc se mi líbí styl psaní autora. Děj je psán hodně věčně, bez zbytečného okecávání a hodně přímočaře. Jak kdyby to psal skutečně detektiv. Žádné popisování emocí nebo detailů tam, kde být nemusí. Je to úplně něco jiného, než jsem zvyklá číst. Po rozvleklých fantasy byl tento příběh příjemným osvěžením. Jsem neskutečně překvapená, a doposud nevím, jak se autorovi povedlo, že přestože nepoužíval moc popisu, viděla jsem všechna místa, jako bych tam byla s detektivem.

Detektivky vlastně vůbec nečtu. Dřív nějakou tu A.Christie nebo A. C. Doyla, ale to je vše. Když ale autor přišel s tím, že je to mysteriózní detektivka, nemohla jsem odolat. A udělala jsem dobře.

Atmosféra, tajemno, temno až vlezlo. Anglické počasí skrz naskrz. Trochu mi to tou atmosférou připomínalo Ospalou díru. (Film, který naprosto zbožňuji). Není tedy tajemstvím, že jsem si zamilovala i Severní úsvit.

Oceňuji celou řadu detailů. Ať už se jedná o krásnou ořízku, kde je runami napsáno Severní úsvit, o perfektní anglická jména a příjmení postav, která dýchají starobylou atmosférou i formulkami, které sekta používala při rituálu. Je vidět, že si autor dal opravdu záležet.

Detektiv je drsný týpek, který nejde pro sprosté slovo a také ránu daleko. Tento povahový rys mi ale vůbec nevadil. Ba naopak seděl mi k němu. Žádný třasořitka by v Northern Dawnu neobstál.

Vrah byl pro mne dlouho záhadou. Nakonec se mi ale má domněnka potvrdila. Ovšem s dalšími překvapivými informacemi.

Oceňuji i celou řadu ilustrací. A vůbec mi nevadilo, že jsou tvořeny Al. Na začátku knihy je i jednoduchá mapa, ke které jsem se během čtení často vracela.

Jediné, co mne malinko zarazilo byla doba, ve které se příběh odehrává. Knihu vřele doporučuji všem, kteří mají rádi záhady.


LuciaSangster
12.05.2024 3 z 5

Kolem knížky se nesou jak negativní recenze, tak i ty kladné. Upřímně mě zajímalo, na jakou stranu padnu já.

Začnu klady knížky. Svým způsobem je děj zajímavý a je to zase něco jiného, že zabrousíte do minulosti a řešíte zločiny s hlavní postavou, která působí jako drsný detektiv, který si jede svoje.

Knížka se četla rychle, takže to máte brzy přečtené.

Obálka je krásně zpracovaná, která mě zaujala na první pohled.

Jenže v čem mi knížka nesedla? Všechno je strašně urychlené, že čtenář nemá ani chvíli na to popadnout dech. Žádné odpočinkové části, které by si tahle kniha zasloužila.

Děj je zbytečně urychlený, takže to mi vadilo na tom celém. Nemám ráda urychlené knihy.

Nesedí tady data úmrtí. Na začátku je zmíněné datum, ale o několik stran dále je zase jiné datum, takže to docela dost kazí atmosféru příběhu. Hlavně čtenář neví teda, jak to je.

Docela dost rychle se dal odhadnout vrah, což byla škoda.
Sprostá slova jsou v detektivkách normální, ale občas přehnaná, ale to se dá překousnout.

Poslední věc nakonec, ztrácela jsem se v přímé řeči, že sem tam bylo těžké poznat kdy, kdo mluvit. Takže jsem si to musela přečíst znovu.

Když toho shrnu a potrhnu, knížka je pro mě průměr, nenadchne ani neuškodí.

Děkuju nakladateství Solis za knihu #spolupráce

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

„Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda.“


Kniha Severní úsvit v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit2x