Severomoraváci za Velké války V ruském blátě a v žáru jižního slunce přehled

Severomoraváci za Velké války V ruském blátě a v žáru jižního slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368923/bmid_severomoravaci-za-velke-valky-v-rus-iWP-368923.jpg 4 1 1

„Severomoraváci za Velké války. V ruském blátě a v žáru jižního slunce“ je titul a podtitul druhého dílu trilogie seznamující s osudy vojáků v rakousko-uherských uniformách na frontách první světové války. Autor Zdeněk Doubravský tentokrát zavede čtenáře do Ruska v roce 1915 a v první polovině roku 1916. Budou svědky postupu vojsk Centrálních mocností carským impériem a následného dlouhodobého uvíznutí v zákopech. Pozornost je opět věnována bojové cestě 13. zeměbraneckého pluku a zvláště 93. pěšího pluku šumperského. S 1. praporem 93. pěšího pluku čtenáři tentokrát zavítají na italskou frontu a budou moci poznat nelidské podmínky bojů u řeky Soči i působení praporu v Alpách v letech 1915 a 1916. Zajímavou novinkou je jmenný seznam padlých a raněných příslušníků 93. pěšího pluku, vyhotovený na základě spisu 93. im Weltkriege 1914–1918. K jeho uveřejnění autor přistoupil na základě zájmu čtenářů o osudy jejich předků na frontách první světové války. Byť se jedná jen o torzo veškerých ztrát, které daný pluk utrpěl, může seznam přispět k určení místa úmrtí alespoň některých z mnoha padlých příslušníků 93. pěšího pluku, pocházejících z obcí šumperského, zábřežského, moravskotřebovského, rýmařovského a litovelského okresu... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severomoraváci za Velké války V ruském blátě a v žáru jižního slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Boby17
23.01.2020 4 z 5

Druhý díl osudů šumperských pěšáků v první světové válce mám za sebou a musím s potěšením konstatovat, že ve srovnání s prvním dílem kvalita informací vzrostla. Knížka je čtivá a přináší konkrétní příběhy a osudy. Také fotografií jmenovaných jednotek je mnohem více. Nové mapky autora jsou sice opět tak nějak neukotvené v prostoru, ale dá se to zvládnout. Na nesprávné označování praporů arabskými číslicemi si čtenář musí zvyknout a připravit se na tento nedostatek i v posledním dílu. Vadilo mi, že autor neoznačoval místa doplňování dalších zmíněných pěších pluků, jen uvedl jejich čísla a také, že vůbec nečísloval zúčastněné prapory polních myslivců. Také se opět nesmyslně věnoval západní frontě a dobývání Verdunu, naštěstí ve srovnání s prvním dílem v menším rozsahu. Jsem zvědav, jak si autor povede v posledním dílu, protože na str. 125 uvedl, že vyčerpal informace z posledního sešitu pamětního spisu "93. im Weltkriege 1914-1918". Rozhodně je pozitivem, že tento německy psaný pramen převedl do naší mateřštiny. Jinak ale kniha byla nevyvážená v rozsahu informací ve vztahu k působení 93. pěšího pluku a 13. zeměbraneckého pluku. Z popisu použitých zdrojů mám pocit, že autor nevytěžil všechny dostupné archivní možnosti, což je škoda. Dávám 3,5 hvězdy, tedy zaokrouhluji na 4.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Severomoraváci za Velké války V ruském blátě a v žáru jižního slunce v seznamech

v Přečtených1x
ve Čtenářské výzvě1x
v Chci si koupit2x