Seznam přání přehled
Eoin Colfer
Irský spisovatel Eoin Colfer, původní profesí učitel a vášnivý milovník bondovek, je u nás znám svou sérií příběhů o dvanáctiletém zloduchovi Artemisu Fowlovi. Ve své nové próze Seznam přání si tentokrát zvolil dívčí hrdinku, čtrnáctiletou Meg Finnovou. Meg byla obyčejná dívka, dokud jí nezemřela matka a otčím jí nezačal krutě znepříjemňovat život. Meg se mu rafinovaně pomstí, ale domů se vrátit nemůže a ocitne se ve špatné společnosti a na šikmé ploše. Po nepovedeném přepadení penzisty přijde o život; ukáže se však, že její duše je vzácný případ: zlo a dobro v ní jsou v naprosté rovnováze a není jasné, zda má přijít do pekla nebo do nebe. Meg tedy dostane šanci vrátit se na zem a vysloužit si vstup do nebe tím, že pomůže právě onomu přepadenému důchodci splnit jeho přání. Netuší ovšem, že s ním poleze přes zeď fotbalového stadionu, ocitne se s ním v oblíbené televizní talkshow a podnikne ještě celou řadu šíleností. A celou tu dobu peklo dělá, co může, aby mu Megina dušička neunikla. Zábavné čtení pro milovníky černého humoru a fantasy. Vedle obvyklé Colferovy duchařiny nechybí příběhu o Meg napětí a sebeironie.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2006 , Albatros (ČR)Originální název:
The Wish List, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Seznam přání. Přihlašte se a napište ho.
Hlavní hrdinkou je teenagerka Meg Finnová, které se nešťastnou náhodou stane velmi nepříjemná věc a ona musí vše potřebné napravit. Zažije při tom velké dobrodružství a nebude to mít úplně jednoduché, někdo jí totiž bude kazit její plány. Kniha se mi celkem líbila, dávám čtyři hvězdičky z pěti.
Kniha Seznam přání v seznamech
2002 | Artemis Fowl |
2002 | Operace Arktida |
2010 | A ještě něco... |
2021 | Arcižár |
2011 | Artemis Fowl a atlantský komplex |
Čtrnáctiletá Meg zemře při loupeži, ale má tak vyrovnanou karmu ani červenou (peklo), ani modrou (nebe), ale fialovou, a proto dostává šanci, aby jako duch pomohla důchodci, kterého chtěla okrást, a pácháním dobrých skutků se dostala do nebe. V tom jí má zabránit její spolupachatel, kterého Belzezub vybavil o hologram japonského inženýra, který má poněkud jednoduchému tvoru bez mozku radit. Meg díky svým novým schopnostem pomáhá Lowriemi plnit seznam přání, která by chtěl stihnout, než umře. Zajímavý příběh o dobru a zlu v nás, o odpouštění, pomstě a promarněných příležitostech, ale i druhých šancí a nebi. Vtipné jsou dialogy mezi puberťačkou Meg a osamělým nevrlým Lowriem.