Sherlock Holmes a Shadwellské stíny přehled
James Lovegrove
Sherlock Holmes vs. Cthulhu série
1. díl
Máme pro vás špatnou zprávu. Všechno, co jste kdy četli o Sherlocku Holmesovi, byla lež. Lež sepsaná s těmi nejlepšími úmysly, přesto však lež. Doktor John Watson, Holmesův věrný společník, nechtěl, aby se svět dozvěděl pravdu; protože taková pravda by odhalila příliš mnoho, příliš skutečností o silách za hranicemi našeho světa, o netvorech, kteří se vymykají zákonům přírody i logiky. Nyní však máte přiležitost přečíst si, jak to bylo doopravdy. Jaká byla skutečná povaha zranění, které doktor Watson utrpěl v Afghánistánu? Kdo vraždí chudáky v londýnské čtvrti Shadwell? Zneuctěný lékař, čínský obchodník s opiem, nebo něco dočista jiného? A kdo k čertu ukradl z Britského muzea vzácnou kopii Necronomiconu? James Lovegrove vykresluje alternativní svět, v němž se příběhy sira Arthura Conana Doylea prolínají s běsy H. P. Lovecrafta a navzájem se doplňují jako jin a jang. Racionalita proti nelogičnosti. Rozum proti šílenství. A – v tomto prvním díle trilogie zvlášť – světlo proti stínům.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , FobosOriginální název:
Sherlock Holmes and the Shadwell Shadows, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sherlock Holmes a Shadwellské stíny. Přihlašte se a napište ho.
Ja som bol spokojný. Iste, môžeme autorovi vytýkať, že príbeh šliape na odkaz Doylovej klasiky (predovšetkým pokiaľ ide o ikonické momenty), avšak ak sa na to čitateľ pozerá ako na zaujímavú, alternatívnu verziu Sherlocka Holmesa, je nutné uznať, že ide o zábavný a dobrý detektívny príbeh, v ktorom sa kombinujú dva veľké literárne svety a je nutné podotknúť, že celkom úspešné. Mňa to bavilo a rád si prečítam ďalšie dva diely.
Jak jistě víte, Sherlocka mám ráda a nebráním se mnoha variacím různých autorů. Ti totiž obvykle čerpají z určitého základu, který je vždy stejný, jen s tím rozdílem, že si stvoří vlastní příběh. Od tohoto autora už jsem jednu takovou verzi četla a byla jsem hodně spokojená. Píše čtivě a hezky, takže kniha rozhodně baví. Od začátku do konce se drží zajetého konceptu ústřední dvojice. Dojde i na mrtvoly, detektivní pátrání, dedukce a podobně.
Jediný rozdíl je tentokrát ale v tom, že autor přidal do děje nadpřirozeno. Což by mi ani tak nevadilo, ve formě nějakého tajemna, zla a mysticismu. Bohužel ale použil takovou variantu připomínající sci-fi, že mě postupně víc a víc ztrácel. Po takto tematické stránce se mi to bohužel nelíbilo a ke konci to působilo jako totální slátanina. Docela zklamání, sice jsem nečekala zrovna veledílo, co by mě složilo, ale tohle se nepovedlo. A pokračovat v sérii už nehodlám.
Příběh mateřídoušky, Pán hory a další knižní novinky (8. týden)
18.02.2024
Kniha Sherlock Holmes a Shadwellské stíny v seznamech
2018 | Sherlock Holmes a myslící stroj |
2023 | Sherlock Holmes a Labyrint smrti |
2024 | Sherlock Holmes a Shadwellské stíny |
2024 | Sherlock Holmes a Ďáblův prach |
2025 | Sherlock Holmes a miskatonická monstra |
Hodně dlouho jsem při psaní této recenze přemýšlela, o čem kniha vlastně byla.
Což tedy vypovídá dost si myslím.
Nebyla tak poutavá, že by moje hlava měla potřebu si ji pamatovat.
Přiznám se, ze mi zde byl i celkem nesympatický Sherlock Holmes. A to byl i kámen úrazu.
Každopádně kniha za mě svižně ubíhala, je zde i troška nadpřirozena.
Ale jinak je to celkem nuda.