Shirley přehled
Charlotte Brontë
Ak je tvorba Charlotty Bronteovej poznačená aj domácim napätím, najvýraznejšie to cítiť v románe Shirley, v ktorom sa čiastočne opakuje základný motív Jany Eyrovej, ibaže hrdinke Caroline Helstonovej stojí v ceste k milovanému mužovi bohatá statkárka Shirley Keeldarová, ktorá je zároveň jej priateľkou. Román podáva obraz obdobia napoleonských vojen a luddistického hnutia zo začiatku 19. storočia, ako aj ťažkého postavenia proletariátu, ktorý v dôsledku priemyselnej revolúcie a zavádzania strojovej výroby strácal pracovné príležitosti. K zbedačovaniu robotníkov prispievala aj blokáda a strata odbytísk anglických výrobkov v Európe aj v Amerike. Robert Gérard Moore, pôvodom spola Angličan, spola Belgičan, je typom odhodlaného podnikateľa, ktorý napriek nepokojom neoblomne zavádza nové stroje, proti čomu sa robotníci búria: spočiatku ničia len stroje, ale neskôr sa pokúšajú o Moorov život. A tak Shirley je románom historickým, do určitej miery autobiografickým a je to jediný román Charlotty Bronteovej, ktorý nie je rozprávaný v prvej osobe. Autorka však použila kombináciu priamej a nepriamej metódy, lebo v texte sa často obracia na čitateľa a prednesie dôležité hodnotiace poznámky v prvej osobe. V postave Shirley Charlotte vytvorila nezabudnuteľný portrét sestry Emily a v postave duchovného, pána Helstona, pravdepodobne portrét otca Patricka, zatiaľ čo jeho neter Caroline najväčšmi pripomína samotnú autorku.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1980 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Shirley, 1849
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shirley. Přihlašte se a napište ho.
![Hradčiatko Hradčiatko](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/472668/m_hradciatko.jpg?v=1737123612)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vybrala som ju z police Hviezdoslavovej knižnice, ktorú som zdedila po dedkovi a po cca 50-70 stranách prvotného boja som bola vážne šťastná, že som vytrvala v čítaní, pretože vystavanie charakterov sa kryštalizovalo pozvoľne, ako sa vytvárala krajina a menilo sa chovanie. Spokojná som bola.
![EvelineGray EvelineGray](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50055/m_evelinegray-Ss6.jpg?v=1589970074)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Asi takhle - na Jane Eyre to nemělo. Hezká sonda do tehdejší společnosti, ale chybělo mi tam to něco, kvůli čemu bych knihu nemohla odložit. Dočteno hlavně kvůli krásným obratům, líčení a že je to od Charlotte (a ta se dočítat musí).
Kniha Shirley v seznamech
v Mé knihovně | 107x |
britská literaturaAutorovy další knížky
1973 | ![]() |
1991 | ![]() |
1990 | ![]() |
1975 | ![]() |
2010 | ![]() |
Tuto knížku jsem kdysi dostala jako dárek. Tenkrát jsem ji sice celou přečetla, ale nadšená jsem z ní už tenkrát nebyla protože děj mi připadal velice zdlouhavý a při četbě jsem se místy nudila. Mám jí do dneška v knihovně, ale myslím, že je to jedna z knih ke které se už nevrátím.