Shuggie Bain přehled
Douglas Stuart
Shuggie Bain je nezabudnuteľný príbeh Hugha „Shuggieho“ Baina, milého a osamelého chlapca, ktorý vyrastá v osemdesiatych rokoch minulého storočia na spustnutom glasgowskom sídlisku. Politika premiérky Margaret Thatcherovej oberá mužov aj ich synov o prácu a škótsku metropolu pomaly zachvacuje epidémia drogovej závislosti. Shuggieho matka Agnes by chcela byť svojim deťom vzorom, no namiesto toho je im na príťaž. Sníva o dome s vlastným vchodom a popritom listuje v katalógu zásielkovej služby, z ktorého nakupuje veci na splátky, aby vniesla aspoň trochu farby do ponurého života. Sebavedomie pošliapané záletným manželom si dodáva mejkapom a vyzývavým oblečením. Čoraz častejšie siaha po poháriku a veľkú časť sociálnych dávok, jediného zdroja rodinných príjmov, utráca za silné pivo, ktoré ukrýva v kabelke a popíja z šálok na čaj. Agnesine staršie deti sa dokážu matke vyhýbať, a tak je hlavne Shuggie vydaný napospas jej alkoholovým excesom, ktoré striedajú obdobia triezvosti a úprimnej materskej lásky. Sám pritom zápasí s túžbou stať sa normálnym chlapcom, hoci neustále počúva, že „neni v poriadku“. Agnes syna chráni a podporuje, ale závislosť je silnejšia ako láska k blízkym, dokonca aj k zbožňovanému Shuggiemu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , Ikar (SK)Originální název:
Shuggie Bain, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shuggie Bain. Přihlašte se a napište ho.
Srdcervoucí, děsivé, pravdivé.
Jak strašně může alkohol zničit život celé rodiny. Věděla jsem, že tohle bude silné, ale bylo to ještě silnější.
(SPOILER)
Je to podivně těžký čtení. O čem kniha je už tu padlo mnohokrát. Ale ta atmosféra při čtení zprostředkovat nejde. Když došlo k definitivnímu zlomení osudu Agnes kvůli nesmyslému chování Euguna, tak jsem byl regulérně nas****.
Knížku jsem několikrát odložil, ale nedalo mi to a dočetl jí. A jak už tu někdo zmínil - snad Shuggieho život dopadl dobře.
Uchvatitelé říší, Má druhá šance a další knižní novinky (30. týden)
24.07.2022
Ocenění knihy (2)
2023 -
Magnesia Litera
(Litera za překladovou knihu)
2020 -
Booker Prize
Kniha Shuggie Bain v seznamech
v Mé knihovně | 129x |
(SPOILER) až teď z komentů jsem zjistila, že vlastně jde o autorův příběh. Uff. Děkuji pěkně. Jestli chcete mizérii, kde nic pěkného nečeká, žádné štěstí se neskrývá a ani nevykoukne, směle do toho. tohle je horor. že někdo takto žije a vyrůstá. Peklo na zemi. Agnes a její démoni, velmi zajímavá postava. Vlastně nešlo o příběh Shuggieho, ale obou. jeho a a Agnes.
Pracuji s alkoholiky, takže jsem předem pozbyla naděje. Já vím, no, zkusit by se to mělo. Ale ten krásný rok, a do konce knihy ještě třetina stránek - tak nějak tušíme, že Shuggieho sen neklapne.
Agnes, hlava vzhůru, když nic, máš ještě hrdost, lodičky a lak na vlasy. Navzdory všemu jsem jí fandila. Měla šanci žít svůj život jinak ? měla. Jako ženy kolem ní, které na tom byly stejně, Nebo o chlup hůř či líp. Jako smečka malých mizerů, snažicích se ze žumpy vydolovat dětství. Panelová poušť, prach, hlušina..plíseň. Topení a TV na drobné. Dávky 3x týdenně, aby se vše neutratilo najednou. A silné pouto mezi chlapcem a matkou. Kdy pud sebezáchovy nakonec aspoň u někoho zvítězí.
Bolavé čtení. A také skvěle napsané. Snad až na ten konec, ten mi přišel takový rozplizlý a zároveň "useklý", za to kousek hvězdy dolů.
Před autorem smekám, tohle je borec k inspiraci. Že se vždy dá svůj život změnit a žít jinak. Nebrečet a jít dál.
Odpočívej v pokoji, Agnes. Snad jsi toho pokoje konečně došla..A Shuggie, hodně štěstí na cestě za tvými sny ! .
P.S. možná díky této knize také lidi více pochopí zrádnost podceňované závislosti na alkoholu. "napij se, aspoň trochu, ať jsi normální.." to je přesně Eugenův pohled a věta, která definitivně Hugha připravila o matku a Agnes samou o sebe...
Doporučuji !