Siddhártha přehled

Siddhártha
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78845/bmid_siddhartha-DXT-78845.jpg 5 952 952

Rozsáhlá báseň v próze navazuje na myšlenkové principy buddhistické filozofie a zdůrazňuje orientální úsilí o splynutí člověka s přírodou.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Siddhartha, 1922

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Siddhártha. Přihlašte se a napište ho.

TGC
včera 5 z 5

Pro mě osobně podobná síla jako Stepní vlk. Obrovské množství materiálu k sebereflexi, zamyšlení, vrácení se k sobě. Krásná, moudrá a užitečná kniha.

Ivule9
včera 5 z 5

Siddhártha, novela s podtitulem "indická báseň", byla napsána nobelistou Hermannem Hessem před více než sto lety.

Je to krásný příběh, jeden z nejkrásnějších vůbec.

Tak, jako jsem chtěla poznat Steinbecka, jakožto člověka, stejně by mě zajímal i Hesse - jaký byl a jak žil.

V Siddhártě hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku - na podstatu života. V příběhu sledujeme životní pouť bráhmana Siddhárthy od jeho mládí až po stáří, čím vším prošel, k čemu došel, a proč v životě nechtěl následovat naučenou nauku.

S celým příběhem velmi souzním a Siddhárthu si řadím k mým nejoblíbenějším knihám.

"Proč musel, sám bezúhonný, každý den smývat hříchy, každý den usilovat o očištění, každý den znovu? Což v něm nebyl átman, netryskal v jeho vlastním srdci prazdroj? Právě ten bylo třeba najít, ten prazdroj ve vlastním já, ten bylo třeba si přivlastnit! Vše ostatní bylo hledání, byla oklika, bylo bloudění."

Fcelicka_maja
07.11.2024 5 z 5

…Děkuji, že jsi mi naslouchal jako doposud nikdo jiný…

Kniha Siddhártha v seznamech

v Přečtených1 435x