Šílená touha tančit přehled

Šílená touha tančit
https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8332/silena-touha-tancit-8332.jpg 4 16 16

Román známého spisovatele, nositele Nobelovy ceny, se odehrává z velké části v současném New Yorku v ordinaci psychoanalytičky, i když zasahuje do minulosti a je v určitém slova smyslu i dílem historickým.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Portál

Désir fou de danser

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šílená touha tančit. Přihlašte se a napište ho.

LucieT.
04.04.2021 4 z 5

"Je blázen, který ví, že je blázen, opravdu blázen? Anebo jinak: Není v tomto šíleném světě blázen, který si je vědom svého šílenství, jediný duševně zdravý člověk?"

Divoký tanec samozvaného šílence Doriela, který vypráví svůj příběh terapeutce Tereze a vlastně i nám čtenářům. Můžeme vstoupit do jeho mysli, ocitnout se doslova uvnitř jeho hlavy. Na terapeutických sezeních podává náhodné příběhy svého života, prochází hlubinami židovské víry, chvástá se, hraje slovní a duševní hry. Šílenství je tu způsob vyrovnání se s životem. Životem člověka, který nemůže milovat, protože má pocit, že si to nezaslouží.
Mám ráda styl Elieho Wiesela, jeho úvahy o holocaustu a škodách, které způsobil. Prostřednictvím psaní příběhů hledá uzdravení a vyrovnání se s minulostí i v této knize.

Eva2424
11.10.2015 4 z 5

Autor bravurně vykresluje duševní rozpoložení hlavního hrdiny, po počátečních zdlouhavých popisech "šílenství" dostává kniha spád a historie se začíná zamotávat. Smutné, ale napínavé čtení s překvapivým koncem. Krásně napsaná kniha s psychologicko-filozofickým podtextem. Dala jsem čtyři hvězdičky snad jen za to, že závěr se na můj vkus hodně vymykal celé dějové linii.

Lole
05.02.2014 2 z 5

Je to zvláštní kniha ke které mě poutala asi jenom židovství, které se mě silně dotýká, každopádně stojí za přečtení.

Kniha Šílená touha tančit v seznamech

Elie Wiesel
americká, 1928 - 2016