Šípková Růženka přehled
František Doucha
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šípková Růženka. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Šípková Růženka v seznamech
1878 | Hájení ptáčků, milých zpěváčků |
1879 | Mluva němých tvorů |
1874 | Modrovous aneb Následky všetečné zvědavosti: pohádka |
1824 | Lipový věnec |
1881 | Květný sádek |
Zošitové vydanie kratučkej rozprávky s demokraticky rozvrhnutým pomerom ilustrácií k textu. Na šesť strán textu rozprávky, i s jej záverečným mytologicko - vlastivedným vysvetlením, pripadá šesť celostranových farebných ilustrácií -litografií. Pridanou hodnotou boli pre mňa dovtedy neznáme slová "komonstvo" (rozumej družina, sprievod) a "Rojanice" (neskôr Rožanice, Sudjenice) spojené s božstvom, či démonom Rodom, určujúcim osud človeka, ktoré sa ako víly zjavovali pri narodení, boli im obetované prvé vlásky človeka, a oni následne určovali osud tým, že dali do vienku bábätku rôzne dobré vlastnosti, či dokonca udalosti, ktoré nastanú. Zaujímavé je, že Šípková Ruženka dostala do vienka popri kliatbe o zaspaní po pichnutí vretenom, aj tieto dobré vlastnosti - cnosť, múdrosť, umelosť, krásu, zdravie, bohatstvo. Tá umelosť zaujala. Myslím, že ako cnosť ju od Rojaníc dodnes dostáva do vienka mnoho ľudí dodnes.