Skalpel, prosím přehled
Valja Stýblová
Román s prvky žánru psychologického a společenského, ve kterém zasloužilá umělkyně, profesorka neurochirurgie přibližuje nemocniční prostředí a ve vyprávění významného neurochirurga dává nahlédnout do průběhu operací a jiných lékařských zákroků, do života a práce ostatních lékařů i do osudů jejich pacientů.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skalpel, prosím. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem ve svém životě potkala vícekrát.Jako mladá studentka jsem ji nerozuměla, chápala jsem snad jet tragičnost Uzlika a dědečka. Vůbec mně nedošlo, že I neurochirurgové jsou lidi, co mají svůj osobní život a řeší po práci své problémy ať uz se zdravím, s láskou , s dětmi. A přesto ráno obléknou bílý plášť, starosti musí z hlavy vytěsnit ( jak to dokáží , tak to fakt nepochopím) a jdou někomu operací mozku zachránit kvalitu života. Tihle lékaři mají mou pokoru a úctu. Jiná véc jsou lékaři , podotýkám, ne všichni, kteří jsou za trest, či Bůh ví proč v nějaké okresní nemocnici,kde se jim pacienti klaní pomalu v předklonu ovšem arogance její výsostinedovolí zhlédnout z výšin. Jak je možné, že docenta na špičkových odděleních s vámi jednají s úctou a někteří lékaři z menších okresních nemocnic jsou jedna velká arogance??,?
Milovaná Valja Stýblová, top autorka mých dívčích let. Kolikrát jsem četla třeba Dům u nemocnice a Až bude padat hvězda? Ach, mockrát. :)
Skalpel, prosím - taky fajn, ale nebyl úplně na vrcholku žebříčku (i když se mi líbil film). Teprve teď, o hodně let později, vím proč. Vnímám jej s pokojným vnitřním porozuměním, které tam předtím nebylo. Nemohlo být. Tak proto.
Kniha Skalpel, prosím v seznamech
lékařské prostředí zfilmováno česká literatura nemocnice, špitály psychologické romány lékař a pacient lékaři romány neurochirurgové rekapi
1970 | Mne soudila noc |
1959 | Dům u nemocnice |
1966 | Až bude padat hvězda |
2001 | Nenávidím a miluji |
1984 | Princ a Skřivánek |
Vcelku čtivě napsáno, ovšem na každé stránce je poznat, jak moc je tato kniha zastaralá. Nejde jen o operační postupy, ale předevšim o mezilidské vztahy - ať už jde o vztahy mezi manžely, vztah lékaře k pacientům, vztah rodičů k dětem.