Skláři přehled
Karel Klostermann
Hlavními postavami jsou příslušníci dvou sklářských podnikatelských rodin, z nichž jedna je původu francouzského (Chabléovi) a druhá českého (Haslingerovi). Autor zajímavě dokresluje život nedotčené a zalesněné staré Šumavy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skláři. Přihlašte se a napište ho.
18.12.2023
Pěkně napsané, jako jiné knížky od Klostermanna. Zajímavé dějové zvraty, pěkná studie lidských osudů a povah. Dost podobné jiným vyprávěním z Šumavy - těžký život, krásná příroda...Za mě cajk.
Kniha Skláři v seznamech
1955 | Ze světa lesních samot |
1972 | V ráji šumavském |
1941 | Mlhy na Blatech |
1971 | Skláři |
2004 | Erotomanie |
Vůbec nejvíce mne zaujala ta práce pana Klostermanna na charakteru postav. V něčem snad nadčasové dílko. Přiznám se ale, že prvních asi tak 50 stran bylo pro mne náročných, nemohla jsem se začíst, ale od chvíle, kdy na scénu přichází rodina Chabléových, dějové linky ožijí včetně čtenáře. Doporučuji nové vydání z roku 2020, které má velmi pěkné ilustrace. Technika kresby s koláží je designově modernější a myslím, že nejen středoškoláci si ji zamilují.
V ději nacházíme napětí, motivy přátelství i zrady, které by měly ve čtenáři vyvolat nějaké zamyšlení až poučení. V ději nacházíme velmi spletité osudy lidí rodiny Hasslingerových a rodiny Chablé a samozřejmě osudy sklenářských hutí. A možná nacházíme odpověď, proč zanikají. Když jsem v noci tuto knížku dočetla, měla ve mne tak trošku wow efekt. Jsem skutečně tady, nejsem v knížce? To je už konec? Klobouk dolů. Přesto 4 hvězdy za ten dlouhý úvod.