Skleněný pokoj přehled
Simon Mawer
Příběh inspirovaný osudem brněnské vily Tugendhat zrcadlí v životech majitelů domu tragický úděl českého národa během 20. století. Snoubenci Viktor a Liesel chtějí vstoupit do manželského života stylově a moderně – v domě, který bude jejich pokrokový pohled na život nést ve svých základech. Židovsko-křesťanský pár z vyšších vrstev má na nadčasovou eleganci prostředky a roku 1929 si najme architekta Reinera von Abta, jehož minimalistická vize propojení vnitřního a venkovního prostoru maximálním užitím prosklené plochy je nadchne. Je ale cizím pohledům otevřený dům vhodný pro lidi žijící své životy plné malých i větších tajemství? Soukromým radovánkám i večírkům prvorepublikové smetánky v architektonickém skvostu záhy učiní přítrž nacisté a manželé musí vilu i zemi opustit. Neobvyklá stavba pak přechází z jedněch rukou do druhých – po válce se jí zmocní komunisté, které její opulentní jinakost obzvláště dráždí... Román byl roku 2009 nominován na prestižní cenu Man Booker Prize.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno:Originální název:
The Glass Room, 2009
Interpreti: Milena Steinmasslová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skleněný pokoj. Přihlašte se a napište ho.

Velice zajímavý válečný román, kde postavy přímo ve válce nebyly, ale zažívají její důsledky. Kniha inspirujte si taky pořídit nadčasové bydlení jako byla vila Tugendhat. Škoda, že příběh je smyšlený, byl by to moc hezký záznam o památce a jejích majitelích. Bylo pro mě zajímavé vidět, jak prožili válku ti nejbohatší z nás.
50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)
27.02.2020
10 nejprodávanějších eknih (březen)
04.04.2019
10 právě čtených knih podle uživatelů (březen)
15.03.2019
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Skleněný pokoj v seznamech
v Přečtených | 4 325x |
ve Čtenářské výzvě | 1 403x |
v Mé knihovně | 751x |
v Chystám se číst | 1 221x |
Brno architektura zfilmováno první republika, 1918-1938 vila Tugendhat Protektorát Čechy a Morava podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2010 | ![]() |
2012 | ![]() |
2018 | ![]() |
2013 | ![]() |
Velmi oceňuji, že se autor pustil do románu, který zasadil do pro něj cizí země a byla tam spousta reálií, kde je vidět jeho velký zájem... Nicméně mi je líto když se moc míchá skutečnost s fantazií, víte, že se tam objevují skutečné postavy a zároveň je příběh vymyšlený, ráda se dozvídám fakta z knížek a tady vlastně nevíte... jestli když někde něco řeknete, co víte z knížky, tak jestli nevyprávíte bludy.
Překlad hodnotím jako velmi zdařilý, hra s češtinou... pár překlepů jsem našla, ale nebylo to nic hrozného.
Některé popisy sexuálních scén byly velmi naturalistické... téma bisexuality ve 30.letech hmm.
Příjemná knížka, umím si ji představit i kratší, ale doporučuji, jednou si ji přečíst za to stojí.