Škoda že tu nejsi se mnou přehled

Škoda že tu nejsi se mnou
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111059/bmid_skoda-ze-tu-nejsi-se-mnou-9kU-111059.jpg 4 26 26

Jeden z nejvýznamnějších anglických spisovatelů naší doby Graham Swift se ve své nejnovější knize vyrovnává s neblahými událostmi, s nimiž se jeho vlast v nedávných letech musela potýkat. Nemoc šílených krav a následně i epidemie slintavky a kulhavky bolestným způsobem poznamenaly britský venkov a jeho obyvatele. Mnozí přišli o živobytí a museli odejít ze svých domovů a začít nový život jinde. Autor v tomto románu ukazuje, jak neštěstí, která většinou jen povrchně registrujeme v podobě novinových titulků a televizních záběrů, mění osudy konkrétních lidí. Jack Luxton, hlavní hrdina příběhu, byl nucen prodat farmu, na níž vyrostl. Jeho otec tragickým způsobem zemřel a bratr beze stopy zmizel. Jack nečekaně dostane od armády dopis se zprávou, že jeho bratr padl ve válce v Iráku, a po mnoha letech se vydá do rodného kraje, aby se postaral o bratrův pohřeb. Výprava napříč Anglií se pro něj zároveň stává návratem do vlastní minulosti, plné trýznivých vzpomínek a zdánlivě zapomenutých rodinných tragédií a tajemství. Během cesty se propadá do těžké osobní krize a ve strhujícím závěru knihy se ocitá na pokraji neodvratné katastrofy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus

Wish You Were Here, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Škoda že tu nejsi se mnou. Přihlašte se a napište ho.

Crimble
28.03.2023 5 z 5

Silný příběh o tom, že život není ani snadný, ani předvídatelný. Dovedně poskládáno ve střídajících se časových rovinách s rafinovaně stupňovaným dramatickým závěrem.

magnolia
28.09.2020 4 z 5

Už ten název mě nalákal...
Lepší shrnutí dojmů z četby než petrarka72 nedokážu a palec dávám všem, kdo četli a přispěli komentářem, není to jednoduché čtení. S prvními stránkami jsem trochu bojovala, bylo potřeba se naladit na autorovo psaní, které je protkáno úvahami, co kdo mohl a měl říci, co naopak neřekl... Ale když jsem se naladila, už to bylo jako film (nebo skutečnost?), a to je pro mne vždycky známka toho, že autor umí. Postavy a jejich myšlenky, melancholie a lítost, dramatické okamžiky, láska a smíření.

petrarka72
14.08.2020 5 z 5

Skvělé, silné čtení s těžko pojmenovatelným účinkem - je to smutek, dojetí, úleva? - Zpráva o ztrátě jistot na několik způsobů, o útěcích, které znamenají záchranu, o smrti blízkých, s níž se počítá, ale s jejíž podobou se těžko smířit (sebevražda otce, po níž zůstává jen malá díra v pětisetletém dubu; zabití bratra, který zmizel do armády před umíráním starého světa; a pozor - zabití nemocného psa mnohé startuje), o ztrátě domova, jehož se vzdáváme, ať už ho prodáváme nebo prostě opouštíme (do které kategorie spadá výměna upadajících farem za vlastnictví tábora karavanů u moře?), o nevyslovené a nevyslovitelné lásce, o slzách, které nevidí ani svět, ani ti nejbližší - a o tom, jak málo stačí ke štěstí i k smrti. Příběh Jacka a Ellie je ve své jednoduchosti strhující (on odjíždí pohřbít bratra padlého v Íráku do rodného kraje, ona s ním odmítne jet, v odloučení oba bilancují a málem to dopadne sakra špatně), to podstatné se odehrává skrze výlety do minulosti a mezi řádky a závěrečná část je jednoduše řečeno geniální, včetně napětí do posledních řádků... A zároveň zpráva o neveselém přelomu tisíciletí v Anglii, v jejímž rámci je metaforou nejen cesta, nejen krajina, ale i ta nemoc šílených krav, která má přitom velmi konkrétní projevy a důsledky... Dvě věci: 1. Myslela jsem, že "repatriace" se týká jen živých - a že jde o násilné navrácení do vlasti. Zjevně nikoli, tady se vrací mrtvý. A scéna pohřbu patří mezi "nejnormálnější". 2. Graham Swift píše čím dál vybroušenější. Mezi jeho romány, a přečetla jsem všechny do češtiny přeložené, patří tento mezi top.

Kniha Škoda že tu nejsi se mnou v seznamech

anglická literatura rodina psychologické romány tragédie farmáři bratři

Graham Swift
anglická, 1949