Škola dobra a zla přehled
Soman Chainani
Škola dobra a zla série
1. díl >
Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný školník ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem i tajemný školník nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města odejde…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , CooBooOriginální název:
The School for Good and Evil, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Škola dobra a zla. Přihlašte se a napište ho.
Tuhle knihu bych s čistým svědomím doporučila všem dospívajícím holkám. Byl to příběh o lásce, přátelství, prohrách, vítězstvích, ale především se mi líbila ta spodní vrstva příběhu. Odstraňte veškerou magii a pohádku, a máme tady příběh dvou kamarádek, které vlivem předsudků musí za své přátelství a za sebe bojovat. Líbil se mi humor, líbily se mi slovní přestřelky, a hlavně Agáta. Nicméně ani Sophii jsem neměla za zlé její zabejčenost. Jak moc mě bavil Agátin sarkasmus, tak moc mě bavila i Sophiina naivita. Líbil se mi vývoj, kterým obě hlavní hrdinky prošly. Kniha byla svižná, kapitoly měly příjemnou délku a úvodní ilustrace u každé kapitoly - prostě nádhera. Jednu hvězdičku si nechávám pro další díly. Na které se už moc těším.
Jak vznikají pohádky? Aby se zloduch stal zloduchem a dobrák dobrákem, musí se naučit, jak na to. K tomu slouží Škola dobra a zla, kde se hrdinové a padouši učí, jak naplnit svůj potenciál, jak přežít ve světě pohádek a dojít svého vysněného konce.
Škola dobra a zla je tak trochu jiná pohádka. Hlavními postavami jsou Sofie a Agáta. Dvě nejlepší kamarádky, které se liší jako den a noc.
Sofie je vždy upravená, krásná, touží po lásce a ví, že je pravá princezna. Naopak Agáta je ošklivá, bydlí u hřbitova, v kapse občas najde mrtvého ptáka, představa pravé lásky je jí k smíchu, okolí o ní říká, že je čarodějnice.
Sofie si vždy přála být unesena, a tak se také stane - ji i Agátu unese tajemný školník, aby studovaly na Škole dobra a zla.
Jenomže už po příchodu všechno nejde tak dobře, jak se zdálo, a škola pro ně má nachystané nejedno překvapení. Jak se dívky popasují s tím, že vůbec nezapadají? Najdou si na škole kamarády? Splní se jim přání, ačkoliv se jejich sny víc a víc rozcházejí? Je dobro opravdu vždy dobré a zlo zlé? Tyto a mnohé další otázky se linou celým příběhem.
Kniha byla roztomilou zábavnou oddechovkou. Až zase budu chtít nějakou pohádku, ráda se do světa, který vytvořil Chainani, vrátím. Ačkoliv má série více dílů, první díl končí vcelku uzavřeně.
„Jen když se vzdáte všeho povrchního, můžete nahlédnout hluboko do svého nitra! Jen když upustíte od marnivosti, můžete být sami sebou!“
„Opravdoví přátelé vždycky všechno překonají, ať jsou, jací jsou.“
Kniha Škola dobra a zla v seznamech
v Přečtených | 1 457x |
pohádky zlo přátelství čarodějnice zfilmováno princezny pro dívky dobro únosy dětí pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Škola dobra a zla |
2015 | Svět bez princů |
2016 | Poslední navěky |
2018 | Vzhůru za slávou |
2019 | Křišťál času |
Tak na to, že to je knížka pro mládež, to byla pecka. Děj parádně nadupaný, najdete se tu i několik hlubokých myšlenek a po přečtení si ještě více uvědomíte, že opravdu nic není pouze černobílé.