Sesterstvo Duny přehled
Brian Herbert , Kevin J. Anderson
Školy Duny série
1. díl >
Uplynulo osm desetiletí od chvíle, kdy byl v bitvě o Corrin zničen poslední z myslících strojů, zapřisáhlých nepřátel lidstva, a kdy Fajkán Služebník převzal jméno Corrino a ustanovil se prvním imperátorem nové říše. Chystají se změny, které ovlivní budoucnost celého vesmíru. Válečný hrdina Vorian Atreides se obrátil k politice a k impériu zády. Potomci Abulurda Harkonnena přísahali Vorovi pomstu a ve své nenávisti k němu nejsou sami… Raquella Berto-Anirulová coby první Ctihodná matka založila na Rossaku, planetě džunglí, benegesseritskou školu, v níž si ženy zdokonalují mysl i tělo, a začala budovat pověstné Sesterstvo. Následníci Aurelia Venporta a Normy Cenvy ovládají mocnou společnost, která s nasazením zmutovaných kormidelníků navádí vesmírné lodě zakřiveným prostorem. Gilbertus Albans, svěřenec nenáviděného robota Erasma, zřídil na planetě Lampadas školu, v níž učí lidi, jak se stát mentaty. Hnutí Služebníků, zavrhující jakoukoli formu „nebezpečných technologií“, vede Manford Torondo s pomocí oddaného mistra meče Anari Idaha. Jeho skupina táhne poznaným vesmírem a za podpory fanatických davů ničí všechno, co jí stojí v cestě. Ti všichni se zapletou do sporu mezi rozumem a vírou. Všichni si budou muset zvolit stranu v nevyhnutelném křížovém tažení, které by mohlo navěky vyhladit lidský rod….... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2012 , BaronetOriginální název:
The Sisterhood of Dune, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sesterstvo Duny. Přihlašte se a napište ho.
Aj keď to môže prísť moc, Sesterstvo má zvládnuteľných 630 strán a je to oveľa pevnejšie tkaný príbeh, než som čakal. Kniha opisuje začiatky veľkých myšlienkových škôl vo vesmíre Duny, pôvod Bene Gesseritu, mentatov a navigátorov. Dozvieme sa tiež viac o veciach, ktoré hlavná tetralógia načŕta a o začiatkoch impéria Corrino. Je tam aj akcia, aj politika, aj zrada a aj optické káble.
Ak by som mal viac času na to, knihu prečítať naraz za pár dní, možno by dostala aj o hviezdu viac pretože príbeh to nie je zlý a pekne prepája niektoré línie.
Další rozšíření obzorů ve vesmíru Duny, do kterého se i přes slabší prequelové romány rád vracím
Jak píšou někteří pode mnou, jsem rád, že v Sesterstvu Duny nejsou postavy jen černobílé, ale více komplexní, než jsme u většiny podobných příběhů zvyklí.
Trochu mě mrzí, že Baronet nesmyslně dotiskl nejdřív trilogii Škol Duny a až letos na podzim budou dotisky Historie Duny, která je u těch prequelových trilogií hodnocena snad nejlépe, ke Školám se poté vrátím, už takhle jsem si toho vyspoileroval poměrně dost:)
Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)
28.08.2022
Kniha Sesterstvo Duny v seznamech