Skotsko po česku přehled

Skotsko po česku
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244362/mid_skotsko-po-cesku-HzT-244362.jpg 4 45 45

Turistickým průvodcem po Skotsku, který vám sdělí, kam nejít na večeři a tak podobně, tato kniha není. Skotsko po česku je vyznáním sympatií a obdivu k zemi na okraji Evropy, vystrčené do severního Atlantiku, v níž autor prožil více času než v kterékoli jiné, včetně své otčiny, zároveň však k zemi shovívavě pozorované očima Čecha, jenž si zachoval jistou středoevropskou skepsi… Knihou procházejí města i příroda, lidé a zvířata, jídla a nápoje, dějiny i současnost. Autor, nad jiné povolaný, upozorňuje českého čtenáře především na rozličné odlišnosti, křížem krážem od architektury až po zemědělství. Líčí „své“ Skotsko neobyčejně svěžím, uvolněným jazykem, vydatně syceným jiskřivým humorem a vskutku odzbrojujícími historkami z první ruky.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skotsko po česku. Přihlašte se a napište ho.

n.ezn.amy
09.04.2023 4 z 5

Paul Millar představuje Skotsko v tomto poněkud netradičním cestopisu. V knize je popisována historie této krásné země, klasická či pro běžné cestovatele i neznámá místa, tradice zvyky, místní kuchyně, ale třeba i popis výroby whisky a její nejznámější značky. Některé kapitoly se ovšem hodně táhnou, např. ta o golfu a golfových hřištích, kdy autor šel hodně do detailů. Netradiční cestopis jsem jen nazval proto, že podle této knihy spíše poznáte tradice a historii z dob římanů než současnou dobu. Přesto je dobré si jí přečíst až jí navštívíte, tak třeba co netradičního ochutnat.

Apo73
15.09.2021 3 z 5

Paul Millar je vtipálek. Dokáže o zemi, ve které žije od roku 1968, psát s určitým nadhledem, zároveň se zaujetím a vyzobává pro českého čtenáře perličky z historie, geografie, historie, jazyka i běžných reálíí. Kniha je prodchnuta různými příběhy, vtípky, fórky, a je napsána odlehčeným stylem. Ten mi někdy trochu vadil - teď budu vypadat jako suchar, což rozhodně nejsem, ale nesmí to být samoúčelné. A ta tady trochu k samoúčelnosti směřuje. Podtitul "neturistický průvodce" je docela trefný, podle této knihy se cestovat nedá, dá se jen zavnímat pocit, co to asi Skotsko je. Zdálky. Možná. Takže OK, ale na víc než tři hvězdy to já osobně nevidím.

Blahorodi
18.03.2021 5 z 5

Parádní čtení. Autor má dar inteligentního, jemného formulačního humoru. Dost věcí jsem se dozvěděl, nad některými souvislostmi se zamyslel, na jinými pousmál, a často jsem odbíhal alespoň k internetu, abych se mohl podívat na fotky daných míst. A taky jsem dostal ukrutnou chuť na whisky. Sláinte!

Připravované knižní novinky (6. - 12. 4.)

05.04.2015

Kniha Skotsko po česku v seznamech

Paul Millar
česká, 1933