Třináct záhad přehled

Třináct záhad https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32471/bmid_trinact-zahad-nrv-32471.jpeg 4 297 297

Slečna Marplová série

< 2. díl >

Jednoho úterního večera zavítá na návštěvu postaršího domku v malé anglické vesničce St. Mary Mead pět různorodých osob – mladý spisovatel, umělkyně, penzionovaný komisař ze Scotland Yardu, místní farář a advokát. Přijmou pozvání milé a laskavé starší dámy a v její společnosti se rozhodnou pro příjemný způsob, jak se zabavit – založí klub a týden co týden se pokusí rozluštit nějakou nevyřešenou záhadu, kterou postupně převypráví každý ze zúčastněných. Ač jde o zapeklité případy, je to právě nenápadná, ale velice bystrá hostitelka, kdo si s nimi nakonec poradí. Šesticí takto vzniklých povídek, vydaných časopisecky v roce 1928, uvedla Agatha Christie na pole detektivní literatury nejslavnější a nejpopulárnější vyšetřovatelku zločinů všech dob, slečnu Jane Marplovou. Později k nim přidala sedm nových příběhů – představených tentokrát za pomoci dalších několika postav v salonu přátel slečny Marplové, manželů Bantryových – a vznikla sbírka Třinácti záhad, jež se v této podobě dostává k českému čtenáři poprvé.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Thirteen Problems , 1932


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třináct záhad. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

sgjoli
19.05.2024 3 z 5

Třináct záhad jsem poslouchala jako audio a bylo to vcelku příjemné. Jak už napovídá název, kniha obsahuje třináct příběhů s detektivní zápletkou - kratšího rozsahu. Přišlo mi to zábavně pojaté. Společnost lidí, mezi nimi slečna Marplová, co si navzájem vyprávějí různé záhady a ostatní mají vždy zkusit odhadnout řešení.
Jak už to u mne většinou bývá, vždy se v podobných souborech najdou příběhy, které mne zaujmou více a které zase trochu méně. Bylo tomu tak i tady. Proto dávám průměrné hodnocení. Ale celkově musím říct, že to byl moc fajn poslech. Osvědčená dvojice Otakar Brousek mladší a Růžena Merunková, doplněni o Jitku Ježkovou, se opět postarali o příjemný zážitek.
To, že slečna Marplová uhodne snad všechno na světě, může někomu připadat nepravděpodobné a snad i úsměvné, ale já tu babču mám vlastně ráda.

Kaduri
05.05.2024 4 z 5

Audiokniha.
Knižka obsahuje 13 kratších poviedok, v ktorých - spolu so slečnou Marplovou - vyšetrujeme rôzne záhadné prípady.
Niektoré sa mi páčili viac, iné menej.
Len mi nesedel hlas mužského interpreta, ktorý tak trochu preexponovane predčítal ženské postavy. Prišlo mi to občas ako paródia.
Ále, koniec koncov, bola to stará dobrá slečna Marplová.
Príjemné počúvanie za 4 hviezdičky.


pepa4081
27.01.2024 4 z 5

Agatha trochu jinak. Třináct kratších povídek. Výborně se čtou.
Velmi uspokojivé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Třináct záhad v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených486x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených15x
v Knihotéce164x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech3x