Slečny přehled
Barbora Baronová , Dita Pepe
Stylizovaný literární dokument novinářky Barbory Baronové a fotografky Dity Pepe mapuje prostřednictvím osmi otevřených a umělecky zpracovaných výpovědí fenomén neprovdaných žen v Česku a v Československu ve 20. a 21. století. Originální autorská kniha, textový a fotografický dokument, umělecká publikace i krásný artefakt. Slečny jsou ambiciózním projektem, který představuje nový přístup k psanému textu, fotografii, knižnímu designu i produkci, navíc s výrazným podílem rukodělné práce (ražba speciálním štočkem, ruční barvení hřbetů narůžovo, individuální skládání přebalů a kompletace knihy). Každá kniha je proto jiná, záměrně a přiznaně vypadající jako starodávná publikace v novém přebalu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slečny. Přihlašte se a napište ho.
Pěkně napsané vyprávění o osudech svobodných žen. Každá si vybrala svůj život po svém. Sama si pamatuju ty drby když některá nebyla vdaná do dvaceti let. Hned z nich byly staré panny, nebo byly jinak divné. I v tomhle byla ta doba hnusná. Štěstí že je pryč. Líbilo se mi čtení na ČRo.
Jak to má nastaveno každý jinak...
Když se novináři ptali jedné známé starší dámy na recept na šťastný život, odpověděla, že bydlet sama a mít pravidelný sex.
Něco na tom bude :)
Kniha Slečny v seznamech
Poslouchala jsem v rozhlasovém podání a asi to bude zkrácená verze knížky, když to je povídání jen o pěti ženách. Tenkrát to byla skoro ostuda zůstat svobodná, já byla svobodná hodně dlouho a vůbec se mi vdávat nechtělo, později jsem měla jako svobodná dítě a často mě někdo litoval, přitom jsem byla šťastnější, než některá ta vdaná paní. Dneska je doba svobodnější a myslím, že je to i každému jedno, jestli si pořídí děti nebo budou žít svobodně. Smutné je, když se rodiče starali a pak zůstanou sami, to pak má ta celoživotní slečna výhodu, že svůj život umí žít lépe a spoléhá se jen na své schopnosti.