Slepá spravedlnost přehled
Henry Denker
Dramatický román ze soudního přelíčení řeší problém, zda má člověk právo vzít spravedlnost do vlastních rukou, když státní systém selhal. Cestou domů je přepadena, znásilněna a brutálně zavražděna mladá dívka. Policie sice vraha dopadne, ten se k činu přizná, ale nakonec je díky formalitám zákona propuštěn na svobodu. Dívčina matka, zlomená žalem zanedlouho umírá. Zdrcený otec se rozhodně vzít zákon do svých rukou - najde a zabije vraha své dcery, poté jde na policii a k činu se přizná. Připadá mu to jako jediný způsob, jak ukázat světu, že spravedlnost je slepá. V následujícím zdlouhavém soudním líčení se podrobně tato situace rozebírá a stojí to velké úsilí právníků, aby přesvědčili soud i porotu o oprávněnosti tohoto zoufalého činu. ... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2001 , DominoOriginální název:
Outrage, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slepá spravedlnost. Přihlašte se a napište ho.
Fantastická kniha, protože nelíčí jen příběh ze soudní síně z Ameriky a z bývalých časů, ale protože mi to připomíná soudnictví dneška na celém světě. Proč člověk, který zabije a umučí zvíře, dostane vyšší trest, než ten, kdo zabije jiného člověka? Proč, když už se policistům podaří dát dohromady k odsouzení dost důkazů, nakonec soudy stejně viníka osvobodí, či dostane směšný trest? A titulek této knihy mi odpovídá - slepá spravedlnost.
Obhájce Ben tu pověděl pravdu, zde se nesoudil člověk, ale soudní spravedlnost.
Nechci tvrdit, že každý soudce je špatný, že vše je špatné a odsouzeníhodné. Ale nebojme se říkat pravdu, a hlavně - jako Ben - o ni bojovat. A opravdu s ním souhlasím, kdyby byl po právu odsouzen vrah dcery jeho klienta, on by se vrahem nikdy nestal.
Co dodat? Jen to, že knihu vřele doporučuji.
Tady musím hodnotit průměrem. Knihy od Henry Denkera mám rád, ale spíše z lékařského prostředí. Neříkám, že soudní procesy v románech jsou špatné, to vůbec ne, ale musím napsat, že tento román se mnou nic neudělal. Aspoň si člověk udělá nějaký dojem jak to chodí v americkém soudnictví. Což je dost hrozný. No snad jsou to výjimky!
Kniha Slepá spravedlnost v seznamech
Henry Denker opět nezklamal, i když na konci ve mě v jednu chvíli hrklo, jak to dopadne.