Falzifikátoři přehled

Falzifikátoři
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198071/bmid_falzifikatori-198071.jpg 4 52 52

Sliv Dartunghuver série

1. díl >

Román Falzifikátoři se odehrává v paranoidním světě tajné mezinárodní organizace. Jeho dezorientovaný hlavní hrdina – Islanďan Sliv – připomíná postavy z románů Jorgeho Luise Borgese, Philipa K. Dicka nebo Johna Le Carrého. V tomto trilleru se úvahy o moci informací, které formují naše představy o světě, spojují s magickou silou slov a literatury, která tento svět může změnit. Falzifikátoři jsou příběhem tajné mezinárodní organizace CFR (Konsorcium pro falzifikaci reality), která falšuje skutečnost, ale jejíž pohnutky nikdo nezná. Jsou příběhem některých z největších podvodů naší doby: Lajky, prvního psa ve vesmíru, který nikdy neexistoval, Kryštofa Kolumba, který Ameriku neobjevil nebo falešných archívu Stasi. Jsou hlavně příběhem Sliva Dartunghuvera, čerstvého absolventa, který se stane zaměstnancem kanceláře environmentálních studií v Reykjavíku. Velmi rychle ale pochopí, že jeho šéf Gunnar pracuje pro tajnou společnost CFR, které islandská firma jen poskytuje krytí. CFR falšuje realitu, doplňuje bílá místa v historii a vytváří mýty. Jaké jsou cíle konsorcia? Pro koho vlastně Sliv pracuje? Je falšování reality jen hrou? Anebo je to zoufalý pokus změnit minulost v zájmu lepší budoucnosti?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

Les Falsificateurs, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Falzifikátoři. Přihlašte se a napište ho.

Anikkk
30.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Veľmi pekná predstava, že je tu nejaká organizácia postavená na morálnych zásadách, ktoré by udržiavala spoločnosť v zdravých hraniciach. Nedovolila by, aby ľudstvo podľahlo "čaru" nastupujúcich totalitných a iných režimov a pripomínala nám podstatné hodnoty cez intrigované zásahy do celosvetových udalostí.
Skutočnosť je však krutejšia. Peniaze a moc vládnu nad všetko. Morálka a etika idú bokom.
V skutočnosti existuje veľa rôznych organizácií, oficiálnych aj neoficiálnych, ktoré "ťahajú za šnúrky" a svet sa otáča podľa ich vplyvu.

Trocha mi je ľúto, že v tých 90-tych rokoch to bolo, dá sa povedať, také jednoduché. Internet mal obrovský potenciál stať sa výbornou pomôckou.
Dnes nás valcujú šialené informácie šírené sociálnymi médiami, pri ktorých by sa kedysi rozum zastavoval. Nemali by vtedy šancu prežiť, nie to ešte šíriť sa a stať sa odrazovým mostíkom pre vysokých politikov a najvplyvnejších ľudí sveta.
Dnes nám to stačí. Asi degradujeme. Nepotrebujeme kriticky myslieť, skôr byť kritický už k všetkému a všetko popierať. To je podstatné.

Ale kniha ma bavila. Bolo to napínavé, zábavné, zaujímavé, nenudila som sa. Autor má úžasnú fantáziu a zaujímavé nápadité videnie. Vedel nájsť možnosti na falzifikáciu v absolútne odlišných odvetviach. Klobúk dole.

Slavomír53
04.07.2024 5 z 5

Jeden z najlepších románov, ktoré som čítal. Všetko to začína tak zaujímavo, že aj tú prvú prácu by ste chceli spoznať trochu lepšie. Ale potom sa začne kolotoč falzifikácií a lží, ktorým veria milióny, a pritom je to také ľahké... Nejde o scifi, nepoužívajú tajné technológie, veď stačí použiť rozum a vedieť, čo, kam a v akom čase podstrčiť tak, aby sa dejiny hýbali tak, ako si to želá Spoločnosť pre falzifikáciu skutočnosti. Jedinečný nápad, jedinečné spracovanie.

woita
15.02.2022 2 z 5

Když jsem prvně o této knize slyšel, domníval jsem se bláhově, že budu mít tu čest s organizaci podobnou AKT (Agentura pro kontrolu technologií) z titulu Gravitace. Ve Falzikatořích však nejde o žádnou super technologickou společnost s agenty ala 007, ale spíše o byrokraty za stolem sepisuji stohy papíru o fiktivních událostech a osobách. Falzikatoří vynikají být neskonale nudní, přesto být i zajímavými. Když pomineme rozvlačnost popisů, které zcela postrádají vlastnost vtáhnout do prostředí i do duše charakterů, dostane se nám zajímavého náhledu do umění psaní, imaginace i fungování ovlivnitelnosti reality pouhým dobře miřeným slovem, správným načasování a podstrčením důkazů. Kniha je zajímavá jen v těch částech, které pojednávající o tvorbě a popisu samotných falešných spisů. Až ke koncem, kdy Slive ovlivní svým chybný jednáním jeden život, se zdá být trochu oživení, ale to bylo pouhé zdání.

Knižní novinky (7. 11. - 14. 11.)

06.11.2013

Kniha Falzifikátoři v seznamech