Slovem svět: Příběhy mizejících jazyků přehled
Miroslav Černý
Jedním z aktuálních témat, jež na sebe v posledních letech strhávají vysokou míru pozornosti, jsou radikální změny na jazykové mapě světa. Bylo vyčísleno, že z přibližně 6000 jazyků, jimiž se v tuto chvíli na planetě aktivně hovoří, do konce 21. století rovná polovina zanikne. V knize Miroslava Černého se vydáme na vzrušující výpravu napříč naším umlkajícím světem a vyslechneme příběhy pěti mizejících jazyků a kultur, které autor v posledních letech při svých cestách navštívil. Ať už v saharské poušti, cejlonském pralese, australské buši, arktické tundře či v horách západu Ameriky, vypravěč nás nenechá na pochybách, že hlavní bohatství lidstva spočívá v rozmanitosti a tu je třeba chránit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slovem svět: Příběhy mizejících jazyků. Přihlašte se a napište ho.
Tak trochu jiný cestopis...autor je odborník, ale dovede téma mizejících jazyků podat i laikům. Jednotlivé kapitoly jsou věnované Skalním Védům, Sámům, Berberům, Austrálcům a severozápadním Indiánům. V knížce si každý najde svoje, cestovatel, lingvista, antropolog.
Kniha Slovem svět: Příběhy mizejících jazyků v seznamech
2013 | Míjím se s měsícem |
2013 | Poselství prachu. Mýty a legendy Šošonů |
2011 | Pátá rovnoběžka – Přírodní národy Asie, Afriky a Ameriky |
2016 | Slovem svět: Příběhy mizejících jazyků |
2021 | Dědictví samurajů |
Kniha upozorňuje na konkrétních příbězích na problém, který si málokdo uvědomuje a ztráty z toho plynoucí. Doporučuji si přečíst přiloženou recenzi pana Lukavce. A líbila se mi taky autorova kritika dnešního převažujícího způsobu cestování a cestopisů.