Slovenskí vysťahovalci: História slovenského vysťahovalectva přehled

Slovenskí vysťahovalci: História slovenského vysťahovalectva
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529285/bmid_slovenski-vystahovalci-historia-slo-6593d6911faeb.jpg 4 1 1

Tretina národa opustila Slovensko na prelome 19. a 20. storočia a vysťahovalectvo významne ovplyvnilo naše dejiny. Na osudy stoviek tisícov mužov, žien a detí, ktorí sa usadili na opačnej strane sveta sa však zabudlo. Táto kniha prináša dojemné svedectvo o ich životoch, odvahe a húževnatosti. Začítajte sa do 17 príbehov vysťahovalcov a ich potomkov z USA, Kanady, Argentíny a Austrálie.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Global Slovakia

Slovak Settlers, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slovenskí vysťahovalci: História slovenského vysťahovalectva. Přihlašte se a napište ho.

Starmoon
15.12.2024 4 z 5

Odborná zložka bola na môj vkus príliš stručná, navyše rôzne jej časti boli už predtým publikované v médiách (Sme, Denník N...). A aj v rámci nej rátajte s istou dávkou "pop science" prístupu (pre mňa pozitívum, pre iného možno sklamanie). Každopádne, úvodné náučné zakotvenie je stručné, skôr ilustračné, dominantou knihy sú príbehy v štýle oral history doplnené archívnymi rodinnými snímkami jednotlivých respondentov. Tí sú už zväčša potomkami z druhej či tretej generácie, príbehy vysťahovalcov sa teda dozvedáme sprostredkovane cez priznu iných ľudí. Opäť je na čitateľovi, či ho to sklame alebo či v tom nájde aj nejakú pridanú hodnotu. Ak mi niečo vyslovene neimponovalo, tak chvíľami až príliš voľné rozprávanie bez nejakej výraznejšej štylistickej úpravy. Možno to tak malo šmrnc autenticity, ale zároveň si kladiem otázku, či by pre mňa ako čitateľku predsa len nebolo prínosnejšie (aj keď pre autorky o dosť prácnejšie), ak by jednotlivé príbehy spracovali vo forme reportáži (zahrňajúc tu i overovanie vypočutých informácií, ich selekciu a pod.).

Kniha Slovenskí vysťahovalci: História slovenského vysťahovalectva v seznamech

2018  40%Slovensko: Legenda lipy