Slovenský štát 1939-1945: Válka – společnost - život přehled

Slovenský štát 1939-1945: Válka – společnost - život
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414364/bmid_slovensky-stat-1939-1945-valka-spol-wIO-414364.jpg 5 8 8

Období Slovenského státu vzbuzuje kontroverze dodnes. Desítky přiložených artefaktů přinášejí fascinující pohled na temné i světlejší momenty slovenské historie za druhé světové války. Spojenectví s Třetí říší ukazují telegramy mezi Hitlerem a Tisem, tragédii holokaustu dokládá potvrzení „Není Žid“, roli církve ilustruje list Papeže Pia XII. Denní život obyvatel poznáte díky rozkládací mapě Bratislavy, pohlednicím i slovenským bankovkám. O vzepětí v průběhu povstání promlouvají partyzánská legitimace nebo povstalecký časopis Útok. Jak komplikované bylo toto období moderních slovenských dějin, ukazují poválečné hlasy pro i proti omilostnění odsouzeného prezidenta Tisa.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slovenský štát 1939-1945: Válka – společnost - život. Přihlašte se a napište ho.

konicekbily
21.08.2020 5 z 5

Sborník dokumentů, artefaktů, fotografií, citátů, audionahrávek a průvodního textu dává nahlédnout do příčin vzniku, trvání a konce samostatného Slovenska v souvislosti s děním v Evropě v letech 1938 - 1945. Měl jsem to štěstí, že jsem téměř šest roků během mého vysokoškolského studia žil na Slovensku a tak znám komplikovanou situaci ve vztahu k hodnocení té doby. Myslím si, že se kolektivu autorů podařilo sestavit dokument, ze kterého si každý může udělat svůj názor na dějiny.

Kniha Slovenský štát 1939-1945: Válka – společnost - život v seznamech