Slovník stratených slov přehled
Pip Williams
Esme sa narodila do sveta slov. Svoje detstvo trávi v Skriptóriu, záhradnom domčeku v Oxforde, kde jej otec a tím zanietených lexikografov zbierajú slová pre prvý Oxfordský slovník anglického jazyka. Počas dospievania si Esme uvedomí, že niektoré slová a ich významy, hlavne tie týkajúce sa žien a skúseností obyčajných ľudí, sú podľa lexikografov menej dôležité ako iné, a preto ich do Oxfordského slovníka anglického jazyka nezaznamenajú. Esme sa tak dáva do vyhľadávania slov pre svoj vlastný slovník: Slovník stratených slov. Aby sa jej to podarilo, musí opustiť bezpečný svet univerzity a vydať sa za bežnými ľuďmi, ktorí jej chýbajúce slovíčka doplnia. Príbeh sa začína na konci viktoriánskej éry, pokračuje snahami hnutia sufražetiek o volebné právo žien až k prvej svetovej vojne. Slovník stratených slov ponúka jedinečný rozprávačský talent a skryté riadky stratené z histórie, ktorú napísali muži. Autorka Pip Williamsová sa inšpirovala skutočnými udalosťami, vyhľadávanými v archívoch Oxfordského anglického slovníka, aby prerozprávala provokujúci a originálny príbeh. Slovník stratených slov je nádherná, lyrická a hlboko podnetná oslava slov a sily jazyka formovať svet.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , MotýľOriginální název:
The Dictionary of Lost Words, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slovník stratených slov. Přihlašte se a napište ho.
Nádherná knížka, jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou. Křehké, smutné, jemné. Dobrý nápad zakomponovat příběh Esme mezi skutečné tvůrce oxfordského slovníku. Tohle mě opravdu bavilo.
Nádherný, křehký a něžný román. Esme, Lizzy a další postavy odkládám jen velmi nerada. Pip Williams se podařilo vytvořit opravdu pozoruhodný román. Nejen o Oxfordském slovníku angličtiny, ženském údělu a první světové válce, ale hlavně o slovech, která nejsou jen shlukem hlásek nesoucí určitý význam. Vždy záleží na tváři a ústech, která slovo vysloví, teprve pak ožívá a má různý dopad.
Opravdu moc krásná kniha, včetně grafického provedení, doslovu a smekám před překladem Ester Žantovské!
Ostrov tajemství, Hra na schovávanou a další knižní novinky (3. týden)
14.01.2024
Město v oblacích, Území vlků a další knižní novinky (18. týden)
01.05.2022
Kniha Slovník stratených slov v seznamech
humor jazyky slovníky podle skutečných událostí
Když na mě knížka promluví větami, které bych chtěla slyšet, aniž jsem to dosud tušila, plesám. Tady se přidalo i dojetí z křehkosti slov a síly jejich významu. Bonusem pro mě byla nádherně něžná role 2 otců.
"...a vešel do pokoje jako amatérský ornitolog, který nechce vyplašit střízlíka."
"Až doposud bych předpokládala, že kterýkoli rodilý mluvčí význam toho slova zná a ví, jak ho použít. Ke komu ho vztáhnout. Nyní jsem v rozpacích. Význam se relativizoval."