Sluha dvou pánů přehled
Carlo Goldoni
Divadelní hra Sluha dvou pánů je klasické italské dílo žánru commedia dell'arte z roku 1745. Slečna Beatrice, převlečená za svého mrtvého bratra Federica, přijíždí se sluhou Truffaldinem do Benátek, aby zde našla bratrova uprchlého vraha. Ten později skutečně dorazí a Truffaldino, jenž netuší, s kým má tu čest, vstoupí z vypočítavosti i do jeho služeb. Vždyť dva platy jsou přece víc než jeden. Sluha ovšem nejlépe ze všeho umí poplést, zaměnit a pomotat jakýkoli úkol, čímž zakládá dlouhý řetězec omylů, nedorozumění a komických situací. K nejznámějším ztvárněním tohoto příběhu patří inscenace pražského Národního divadla s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. (Premiéra 1994.) Toto provedení bylo i zaznamenáno pro televizní vysílání.... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2021 , 1400Originální název:
Il servitore di due padroni, 1745
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sluha dvou pánů. Přihlašte se a napište ho.
Ve škole jsem řadu knížek z maturitního a doporučeného seznamu povinné četby vynechala a tak si čas od času doplňuju tyto mezery. V případě Goldoniho Sluhy dvou pánů to byla lahůdka. Tato hra má zápletku a navíc je vtipná. Jedna z nejlepších divadelních her, které jsem kdy četla. Teď plánuju ještě divadelní představení a moc se těším. 5*
(12/24)
43 nových eknih zdarma ke stažení
18.05.2021
Knižní novinky (3. týden)
17.01.2021
Kniha Sluha dvou pánů v seznamech
v Přečtených | 1 502x |
2013 | Sluha dvou pánů |
2009 | Poprask na laguně |
1994 | Sluha dvou pánů (program) |
1974 | Mirandolína |
1954 | Komedie, svazek první |
Někteří lidé říkají že je lepší si zajít do divadla, na danou hru, než číst původní autorovu knihu. U sluhy dvou pánů to platí dvojnásobně. Přečetl jsem si knihu a potom jsem se koukal na slavnou divadelní inscenaci s naprosto skvělým Miroslavem Donutilem. A opravdu, u inscenace jsem doslova prskal smíchy, v knize tak dobře vtipy nevyzní, to je dáno. Ale jinak výborný příběh který byl ještě výborněji zpracovaný v roce 2000 v Národním divadle.