Sluneční král přehled

Sluneční král
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537914/bmid_slunecni-kral-66379fec739a7.jpg 4 22 22

Historická LGBT romance. Edward Arden muže nejen miluje, ale také si od nich za chvíle smyslného potěšení nechává štědře platit – a je proto v Londýně 19. století vystaven neustálému nebezpečí. Když ho lord Frederick Francis Melville začne podezírat z krádeží cenných šperků, které se jako vlna šíří londýnskou lepší společností, situace se nebezpečně vyhrotí. Oba si však rychle uvědomí, že mohou být jeden druhému prospěšní. Freddyho Edwardův život plný milostných afér, ctitelů a divokých večírků fascinuje a odpuzuje zároveň, ale přestože se city mladého hraběte k Edwardovi postupem času mění a sílí, Freddyho životní dráha je odedávna předurčena: zasnoubení, svatba, děti. Společenské konvence nutí Freddyho a Edwarda k velké opatrnosti, a dokonce je ohrožují na životě. Vydrží jejich láska, nebo se pod tlakem společnosti a tvrdé reality rozpadne?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Sonnenkönig, Pechrabe, 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sluneční král. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (7)

Snílek1980
05.10.2024 5 z 5

Úžasná knížka. Okouzlila mě od prvních stránek. Miluju historické romány, a když jsou ještě navíc s queer tématikou, vrním jako kočka. Sluneční král mě rozhodně nezklamal. Nejvíc mě bavil Edward, ale Freddy byl taky sympaťák. Ačkoli byl jejich příběh klasická od nenávisti k lásce, historické reálie Londýna začátku 19. století mu dodávaly na zajímavosti. Nemluvě o realitě pronásledování gayů, kdy jim za odhalení hrozil nejtěžší trest. Knížku rozhodně doporučuji k přečtení.

SBH
03.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Dočetla jsem, a ihned se mi začalo stýskat po Edwardovi a Freddym. Dokonale vykreslené postavy se všemi klady i zápory, s touhami i strachy, spravedlivé i chybující. Jejich vzájemný vztah jiskřil od první stránky, na níž se ti dva setkali, prošel klasickým labyrintem vzájemné nevraživosti i odmítané přitažlivosti až po vrcholné vzplanutí v druhé půli příběhu.
Na to konto mi ale ostatní postavy přišly poněkud upozaděné, obzvlášť Freddyho sestra i teta, které si důkladnější pozornost zasloužily, a třeba jejich charakterový vývoj představoval další lahůdku, ačkoli působil chvílemi skokově. Bohužel však přehršel dalších obyvatel Londýna mi časem začala splývat. Bylo jich mnoho, v důsledku nedostatečně prokreslených. Ovšem na požitek z četby to nemělo vliv.
Kniha byla nesmírně čtivá, autor dokázal své myšlenky formulovat precizně i zábavně, temné napětí v pozadí příběhu neustále narůstalo a na konci mě vyloženě natahovalo na skřipec obav. A s tím souvisí další skvělá vlastnost díla – naprostá uvěřitelnost a bolestná věrohodnost historických reálií. Neodpustím si povzdech, že tuto knihu by měly povinně nastudovat všechny autorky ztřeštěných romantik z regentského období, v nichž si viktoriánské panny otevřeně přiznávají návaly chtíče a homosexuálové provozují svůj vztah na veřejnosti. Ačkoli ve skutečnosti jim hrozil hrdelní trest.
Dějová linka mě plně uspokojila včetně několika překvapujících momentů, jako přístup hlavních hrdinů k vyřešení loupeží či osud záporačky, lady Ailesburyové.
Prostředí bylo vykresleno patřičně plasticky, v zamlženém Londýně i prosluněném venkovském sídle jsem se ocitla, děj mě dokonale vtáhl a postavy si získaly mé srdce. Jedinou drobnou výtku uplatním ke konci. Mé nejhorší obavy se nenaplnily, ovšem neurčité rozplynutí osudu hlavních hrdinů do ztracena s vágním náznakem řešení mě neuspokojilo. Snesla bych kapitolu dvě určitějšího vyřešení.
Každopádně vřele doporučuji. Skvělá záležitost.


DreamerX9
25.08.2024 3 z 5

To co mi na knize zas tak nesedlo byla tématika a za mě několik nedokončených myšlenek nicméně fantasy působivá ale především dějová linka a makronkový smysl pro humor já se bavila těmi vtipy a špičkováním. Do toho měla kniha vkus a také se mi líbila autentičnost k době i společnosti 19.st a samozřejmě originalita.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Pozlacená, Všemi smysly a další knižní novinky (30. týden)

21.07.2024


Sluneční král, Ursulina a další knižní novinky (28. týden)

07.07.2024


Skleněný muž, Jen se mnou a další knižní novinky (27. týden)

30.06.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sluneční král v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x