Služebná přehled
Alicja Sinicka
Julia, hlavní hrdinka románu polské spisovatelky Alice Sinické, je mladá žena se spoustou snů a cílů, která si přivydělává úklidem domácností. Pořádek je její osobní vášní. Jednoho dne nastoupí k výkonu své profese do vily manželů Borewských. Rodinu tvoří poněkud zvláštní, tajemná žena Maria, její muž Mikuláš, vlivný advokát, posedlý středověkem, a také dospělý syn Kacper, spisovatel, který pracuje na svém novém románu. Krátce po nástupu dávají Borewští Julii návrh na užší spolupráci a společné bydlení. Ta jej zprvu zavrhuje. Poté, co při výkonu své práce ve vile znenadání omdlí, se však všechno změní. Z návrhu je nabídka, která se neodmítá. Julia se stává součástí strašlivé hry, kdy se boj o vlastní důstojnost a svobodu změní v boj o holý život. Mrazivý thriller Alice Sinické, plný nečekaných zvratů a napětí, přenese čtenáře do světa týrané ženy, zoufale bojující o zvrácení svého zlého osudu. Děj tohoto dramatického příběhu o manipulátorech a jejich oběti autorka zasadila do reálných kulis svého rodného Dolního Slezska, což pocit autenticity ještě umocňuje.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2022 , VendetaOriginální název:
Sluzaca, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Služebná. Přihlašte se a napište ho.
Příběh se četl celkem dobře, děj měl spád. Ale z mého pohledu spíše průměr. Hlavní hrdinka byla příliš naivní.
Kniha se sice čte dobře a děj rychle plyne a vy musíte zjistit, kdo z postav je ten největší magor. Ale celé mi to přijde tak málo uvěřitelné, hlavně ten konec (ač nečekaný, vůbec mi tam neseděl). Hlavní hrdinka byla za mě až moc hloupá a naivní.
Knižní novinky (6. týden)
06.02.2022
Kniha Služebná v seznamech
Podle mě je zde kniha trochu podceněná, myslím, že splňuje vše, co jsem od thrilleru očekával. Autorce se povedlo něco, co se mi u knihy jen tak nestává. Atmosféra mě úplně pohltila, měl jsem z toho opravdu špatné pocity, jako kdyby se to skutečně dělo. Závěrečný zvrat a rozuzlení se mi líbilo. Jediné místo, kde jsem se trochu ztrácel, byl přibližně prostředek knihy, kde se hlavní hrdinka snaží všemožnými způsoby uniknout. Toho bylo moc a bylo to trochu přeplácané. Klidně by kniha snesla o pár stránek méně. Také jsem se úplně nedokázal vžít do toho, že děj se odehrává v létě, kdy je hezky, teplo, světlo. Naopak mi to připadalo dost temné. Líbilo se mi polské prostředí, které je podobné našemu. Určitě to bylo uvěřitelnější než kdejaké americké bestsellery.