Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe přehled
Patricia Neal
Evelyn se v pečovatelském domě Růžové terasy setkává se starší dámou, paní Threadgoodeovou, která jí vypráví poutavý příběh mnohaletého přátelství a fascinující cesty životem, jehož poselství Evelyn přijímá za své, a konečně vezme svůj život do vlastních rukou... Podle knihy natočil režisér Jon Avnet v roce 1991 slavný film Smažená zelená rajčata - nominovaný na Oscara a Zlaté glóby v několika kategoriích - s Kathy Bates, Jessicou Tandy, Mary Stuart Masterson a Mary - Louise Parker v hlavních rolích.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , AudioStoryOriginální název:
Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe, 1987
Interpreti: Martina Hudečková
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe. Přihlašte se a napište ho.
Při svých toulkách v nabídce audioknih jsem objevila tuhle perlu načtenou Martinou Hudečkovou, tady na DK jsem si přečetla komentáře a hned si jí koupila.
Téměř 12 hodin báječně načteného textu jsem se nenudila, dojímala, bavila ( Dot Weemsová a její aktuality) a nechala se doslova hladit laskavostí, opravdovostí lásky a přátelství.
Idgie Threadgoodeová, Ruth Jamisonová, Big George, Sipsey a Smokey mě doslova citově převálcovali.
Zabiti Franka Bennetta a soudní jednáni, kde reverend Scroggi lže, přísahá místo na Bibli na knihu Bílá velryba a zachráni svým svědectvím obžalovaným životy, další nádherný projev lidskosti a laskavosti....( upřimně: trnula jsem, co řekne).
Dnes jsem si musela pustit i film, bála jsem se zklamání, ale opak je pravdou, byl to zážitek, na který hned tak nezapomenu.
Audiokniha i film se řadí mezi mé srdcovky/antideresiva a ráda se k oběma zpracováním budu vracet.
Doporučuji, doporučuji......všemi hvězdami na americké vlajce.
PS: Nikdy neříkej nikdy.
Pútavý román ktorý ma zaviedol do malého amerického mestečka na juhu. Príbeh o priateľstve Idgie a Ruth, ktoré spolu vedú útulnú reštauráciu, je prepletený s otázkami identity, rasovej nerovnosti a ženskej emancipácie. Autorka dômyselne skombinovala romantické prvky s kritickým pohľadom na spoločenské problémy, čím dokázala vytvoriť komplexný obraz života na americkom juhu. Zaujalo ma využitie živého jazyka a humoru, čo významne oživilo postavy a ich príbehy. Aj keď niektoré aspekty románu boli podľa môjho názoru zidealizované, celkovo mi kniha ponúkla hlboký zážitok a inšpiráciu k zamysleniu sa nad dôležitými témami.
Kniha Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe v seznamech
v Mé knihovně | 145x |
přátelství, kamarádství naděje zfilmováno Amerika tajemství hledání smyslu života krize středního věku osudy žen pečovatelský důmAutorovy další knížky
2022 | Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe |
2006 | Sněžná slepota / Léto odhodlání / Temný oheň / Vánoční kouzlení |
Kamarádka mi půjčila film, ten se mi moc líbil, tak jsem byla zvědavá na knihu, když jsem zjistila, že vyšla. A moc se mi to líbilo, kniha je jinačí než film, chápu, tam musí uchvátit diváky. Je to milá kniha o ženách a pro ženy.