Směšné lásky přehled
Milan Kundera
Sedm povídek, jejichž námětem je láska zasazená do komických souvislostí, anebo spíš to, co lidé v komických souvislostech pokládají za pokus o milostný vztah. Svazek obsahuje povídky Nikdo se nebude smát, Zlaté jablko věčné touhy, Falešný autostop, Symposion, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým, Doktor Havel po dvaceti letech, Eduard a Bůh. Podle dvou povídek byly natočeny filmy: Nikdo se nebude smát (režie Hynek Bočan, 1965) a Já truchlivý Bůh (režie Antonín Kachlík, 1969). Druhé, exilové vydání manželů Škvoreckých. Obálku s použitím „Abecedy z lidských těl“ italského autora XVII. století navrhla Barbora Munzarová.... celý text
Povídky Literatura česká
Vydáno: 1981 , Sixty-Eight Publishers (68 Publishers)Originální název:
Směšné lásky, 1970
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Směšné lásky. Přihlašte se a napište ho.
mne sa poviedky veľmi páčili a pri niektorých som sa fakt dosť bavila. Každá tá poviedka nesie v sebe nejakú tú myšlienku, takže celkovo to stálo za zamyslenie....
"Nestálo to ani za tu půl hodinu nepozornosti, kterou jsem tomu věnoval." Souzním a aplikuji na tuto knihu.
No dobře, ten Falešný autostop za to naopak i trošku stál. Vlastně asi nejlepší povídka, jakou jsem kdy četla.
„Byl s tím smířen, přesto ho však občas přepadala hrozná představa silnice, po které je hnán, na níž je všemi viděn a ze které nesmí odbočit.“
„Kdykoli pomyslím na staré antické kultury, pojme mě stesk. Snad je to kromě jiného i teskná závist nad tou unyle sladkou pomalostí tehdejší historie; epocha staré egyptské kultury trvala několik tisíc let; epocha řecké antiky skoro celé tisíciletí. V tomto směru napodobuje jednotlivý lidský život lidské dějiny; zpočátku je ponořen do nehybné pomalosti a teprve pak se zvolna a čím dál více zrychluje.“
Kniha Směšné lásky v seznamech
v Přečtených | 3 560x |
povídky láska erotika česká literatura socialismus milostné povídky
Část díla
1969 | Žert |
1970 | Směšné lásky |
1979 | Život je jinde |
1993 | Nesmrtelnost |
Přečteno podruhé po dlouhé době od školních let. I tentokrát musím hodnotit nejvýše. Kunderovo povídky jsou nesmrtelné, vtipné a naprosto trefné. Skvělé čtení!