Smršť přehled

Smršť
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458796/bmid_smrst-xln-458796.jpg 3 848 848

Nočná jazda autom, naokolo tma a ľudoprázdna pustina. Za tebou prízrak stareny v pohrebných šatách, ktorý je bližšie zakaždým, keď čo i len na chvíľu zastaneš... Fenomén halného vetra je v Poľsku dobre známy a zdokumentovaný. Keď fúka, stúpa počet násilností, nehôd, vrážd aj samovrážd. Ako však tento vietor súvisí s prekliatym cestným úsekom pri Západných Tatrách a s prízrakom stareny v čiernom, ktorý sa tam zjavuje? Hrdinovia nového Karikovho mysteriózneho trileru zažívajú tú najhoršiu nočnú moru. V pustom regióne poľsko-slovenského pohraničia ich prenasleduje veterný démon, pred ktorým niet úniku.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smršť. Přihlašte se a napište ho.

Aghatte
předevčírem 3 z 5

Psychologicky i filozoficky zajímavý počin.
Horor to je tak do scény na benzince, pak už jen žvanění o vědomí, podvědomí a matrixu…
Šlo to, ale že bych si z toho sedla na zadek, to tedy ne.

krny
13.01.2025 4 z 5

Po pozretí filmu som si niekde (samozrejme, že už neviem kde - možno ČSFD) prečítal, že film nie je doslovným spracovaním knihy a že tá má teda iný fíling. Chcel som vedieť v čom je rozdiel a zároveň som si povedal, že to aspoň použijem do výzvy k téme "Žáner, ktorý bežne nečítate" - mám vlastnú kategóriu s názvom "Slovenská nová thrillerová vlna" pre Kariku s Dánom. Mal som pocit, že píšu viac politické thrillery (čo nečítam vôbec), že je okolo ich každej knihy (možno zbytočne) priveľké haló a Trhlina (film) ma veľmi nepresvedčila, aby som sa knihám ďalej nevyhýbal ako čert krížu.

Keďže obsahy čítam málokedy, trochu (ale v dobrom) prekvapilo, že ide skôr o prequel ako tu niektorí píšu. Kniha sa mi rýchlo čítala (dá sa zvládnuť za pár dní); má dobrú atmosféru; uveriteľné postavy (v tej priposratosti a prílišnom premýšľaní o všetkom si môžem s hlavnou postavou ruky podať); možno trochu priamočiarejší dej, ale aspoň bez zbytočných odbočiek a čo oceňujem najviac je zakomponovanie mýtov a folklóru, ktoré zaujali (o halnom vetre a jeho efektoch som ešte nepočul). Možno je tých filozofických úvah ku koncu príliš, ale aspoň sa dá zamyslieť nad tým, ktoré životné okamihy považujete za najdôležitejšie a ako ich spätne vnímate.

P.S.: možno to trochu nadhodnocujem, aj vďaka ideálnemu počasiu v akom sme túto knihu čítali - ja v aute za hmlistého počasia a sestra na ceste autobusom do Poľska. Hneď je o atmosféru postarané :)

Janina2609
06.01.2025 4 z 5

“Co když větrnice rozpoutává nějakou smršť i v nás samotných?"

Opět příběh odehrávající se v krajině, kterou moc dobře znám. Navíc moc pěkný horor, škoda jen , že se ve zdlouhavém závěru zcela vytratí napětí.

Knižní novinky (11. týden)

14.03.2021

Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020

Jenže vůle žít je silnější než rozum. Kdyby to tak nebylo, dobrá polovina lidí by se zabila už během dospívání. A druhá později, když se život předvede v plné nádheře.

Kniha Smršť v seznamech

v Přečtených1 090x