Smršť přehled

Smršť
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538057/bmid_smrst-663b6b539c723.jpg 3 774 774

Nočná jazda autom, naokolo tma a ľudoprázdna pustina. Za tebou prízrak stareny v pohrebných šatách, ktorý je bližšie zakaždým, keď čo i len na chvíľu zastaneš... Fenomén halného vetra je v Poľsku dobre známy a zdokumentovaný. Keď fúka, stúpa počet násilností, nehôd, vrážd aj samovrážd. Ako však tento vietor súvisí s prekliatym cestným úsekom pri Západných Tatrách a s prízrakom stareny v čiernom, ktorý sa tam zjavuje? Hrdinovia nového Karikovho mysteriózneho trileru zažívajú tú najhoršiu nočnú moru. V pustom regióne poľsko-slovenského pohraničia ich prenasleduje veterný démon, pred ktorým niet úniku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smršť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (225)

CtenarkaMina
24.06.2024 4 z 5

Knihy Jozefa Kariky mám ráda a tuto jsem si přečetla po shlédnutí filmu. Bylo to sice trochu něco jiného, ale kniha se mi líbila.

Michelle13
18.06.2024 4 z 5

Má druhá kniha od tohoto autora a určitě ne poslední. Je to mysteriózní thriller, který vás okamžitě vtáhne do svého temného a napínavého děje. Jozef Karika dokazuje svůj neobyčejný talent pro vytváření atmosféry, která je stejně děsivá jako fascinující.

Příběh začíná noční jízdou autem po opuštěné silnici, kdy hlavní hrdiny pronásleduje děsivý přízrak staré ženy v pohřebních šatech. Tento výjev je sám osobě natolik znepokojující, že vás nutí pokračovat ve čtení, i když se možná bojíte toho, co přijde dál. Autor brilantně využívá fenomén halného větru, který je v Polsku dobře známý a je spojován se zvýšením počtu násilností, nehod a dalších tragédií. Spojení tohoto fenoménu s nebezpečným silničním úsekem na úpatí Západních Tater a přízrakem stařeny vytváří naprosto unikátní a strhující zápletku.

Velmi efektivně se tu pracuje s prostředím polsko-slovenského pohraničí, které dodává příběhu od autentický a znepokojivý ráz. Pustý a temný region je dokonalým místem pro thriller plný tajemství a nadpřirozených jevů. Postavy jsou dobře vykreslené a jejich prožívání nejhorší noční můry je popsáno tak živě, že se cítíte, jako by jste byli přímo uprostřed dění.

Napětí je postupně stupňováno, a to až do poslední stránky, kdy nemůžete ani na chvíli polevit ve své pozornosti. Děsivé momenty jsou dokonale načasované a jejich účinek je umocněn detailními popisy a psychologickou hloubkou postav.

Pokud máte rádi mysteriózní thrillery tak je to kniha přímo pro vás - je to příběh, který kombinuje prvky hororu, psychologického napětí a místního folkloru. Máme tu dílo, které napínavé a děsivé, ale také hluboce atmosférické a nezapomenutelné.

Jediné mínus je, že příběh se dá lehce předvídat. Takže dokážete alespoň trochu odhadnout jaký bude konec. Je pravda, že jsem celou dobu doufala aby to dopadlo jak jsem si přála, ale autor mě nemile překvapil koncem. Ale i tak se to četlo skvěle a pro mě to byla jednohubka na dva dny.


zuzak07
18.06.2024 2 z 5

Nic moc jsem nečekala a nic moc jsem dostala. Bavil mě začátek knihy, pátrání lehce připomínající detektivku, ale jakmile se objevil přízrak, pan Karika mě ztratil. Napjatá nebo vystrašená jsem nebyla vůbec, postavy byly na facku všechny tři a ten konec a přeplácané filozofování ubraly na hodnocení jednu hvězdu. Zkusím ještě jinou knihu od Kariky, ale asi to nebude můj oblíbenec.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (11. týden)

14.03.2021


Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Citáty z knihy (1)

Jenže vůle žít je silnější než rozum. Kdyby to tak nebylo, dobrá polovina lidí by se zabila už během dospívání. A druhá později, když se život předvede v plné nádheře.


Kniha Smršť v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených975x
ve Čtenářské výzvě160x
v Doporučených22x
v Knihotéce297x
v Chystám se číst169x
v Chci si koupit59x
v dalších seznamech7x