Smršť přehled
Tomasz Duszyński
Před sto lety se v Kladsku mordovalo ostošest. Jakpak by ne, když si přisadil i rozlícený Krakonoš… Na sklonku února 1923 visí z okna Vilémovy rozhledny na pruské straně hřebene Králického Sněžníku mrtvola. Prazvláštní místo činu, čnící nad celým kladským krajem, jakož i drastické zohavení zavražděného ubožáka dávají na srozuměnou, že pachatel zločin pojal jako výstrahu. Politické prohlášení? Nebo snad očividný výsměch policii, která v zapadlém koutu Výmarské republiky sousedícím se stejně mladým Československem dělá, co je v jejích silách? Protože aby toho neměla málo, záhy se najde i vrahův vzkaz s nanejvýš fantaskním podpisem. To mají strážci zákona vážně uvěřit, že si duch pohraničních hor Krakonoš – přesněji jeho daleko strašlivější německé vtělení zvané Rübezahl – odskočil vyřizovat účty až na tuto sudetskou výspu? Ať za věcí stojí šprýmař, pomatenec či terorista, jisté je, že místní mordparta se v příštích mrazivých dnech zapotí. Zatímco hyperinflace onoho krizového roku rozhodující útok na zchudlé Německo teprve chystá, mrtvoly už se v případu Rübezahl vrší jako polena na podpal a do vyšetřování se vloží tajné služby. Vrchní strážmistr Franz Koschella sice dávno není horká hlava jako v začátcích zdejšího skromného sboru, leč nepřestal být mužem ze „staré školy“, tudíž bude mít co dělat taky s krocením patoložky Grety Fischerové. Neohrožená dáma nemalých půvabů dokáže k luštění záhady přispět cennými postřehy, ale jinak by záhadu radši řešila po vlastní ose. Nejspíš pro to má důvod kvůli vazbě na jednoho ze zavražděných. Navíc se zdá, jako by i Franzův mentor kapitán Wilhelm Klein nyní stál na opačné straně a vzhledem ke své válečné minulosti se zapletl víc, než je na vojenského policistu zdrávo… Třetí díl detektivní retrosérie z kladského pomezí 20. let posílá publiku spletenec překvapení korunovaný lavinou. Neboť vězte, že Rübezahl upředl strašlivou pomstu a nemá jen jednu děsivou tvář! Vychází v koedici s Nakladatelstvím Slovart.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Bude vydáno: 2025 , OneHotBook , Slovart (ČR)Originální název:
Zamieć, 2021
Interpreti: Jakub Gottwald
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smršť. Přihlašte se a napište ho.
Glatz mne navnadil a moc jsem se těšila na Smršť. Ale přinesla mi poněkud zklamání, celou první půli jsem smršť skoro přivolávala, aby alespoň trochu popostrčila děj kupředu, strašlivě se to táhlo. Následná komplikovaná zápletka byla dokonce dovedena hodně daleko, až do Mnichova, kde to nebylo daleko od otočení "kormidla dějin".
Líčení atmosféry zimního předválečného německého Kladska bylo opět brilantní. Psychologizování bylo ale trochu moc, protože jej prováděli bez výjimky všechny postavy, tedy především policisté, a to zejména mezi sebou (spíš než vůči podezřelým či svědkům).
Oproti předcházejícím dílům slabší, méně uvěřitelné až někdy neuvěřitelné situace, zejména spojené s Kleinem. Hodně mi vadilo, že autor v tomto díle až příliš často používal konstrukci, kdy vyšetřovatelé něco odhalili, ale čtenář s tím byl seznámen až později. Takový styl psaní obecně nemám rád. Pozitivem je historicky zajímavě vykreslené období počátku 20. let 20. století v Prusku. I přes výše zmíněná negativa se jedná o nevšední příběh, který se dobře čte.
Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)
12.11.2023
Kniha Smršť v seznamech
Mně naopak tento díl zaujal. Bavilo mě sledovat náznaky politických intrik, praktik tajných služeb, které existovaly i když by neměly existovat, pracovních i nepracovních vztahů na malém městě, které na konec i přes úspěchy vrchního seržanta Frantze Koschelly, vedly k jeho degradaci. Bavil mě i Wilhelm Klein se svou neutuchající potřebou zjistit pravdu i když jeho zdraví i život byl několikrát ohrožen (a také povzbuzen morfinem). Zločiny, ke kterým došlo, se odehrávají na pozadí politických událostí dvacátých let, které byly ještě ovlivněné první světovou válkou a už se objevují náznaky dalšího vývoje, který povede k 2. světové válce. Co chtít víc - kapka historie, kapka náhledu do osobních životů, kapka napětí a docela zajímavý styl psaní. Už se těším na čtvrté pokračování.