Smrť Jánošíkova přehled
Ján Botto
Ján Botto sa verejnosti prezentoval Smrťou Jánošikovou, baladami, povesťami i vlasteneckými a príležitostnými básňami. V tomto diele autor chce zobraziť Jánošíka ako junáka slobody. Nechce opísať jeho hrdinské skutky, ale chce vyjadriť svoje city, ťažký osud poddaných, bezradnosť a odvahu slovenského národa.
Literatura slovenská Poezie
Vydáno: 1973 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Smrť Jánošíkova, 1862
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrť Jánošíkova. Přihlašte se a napište ho.
Krásně se mně ve zvučné slovenštině četla poetická pověst o slavném a udatném, lidem milovaném zbojníku Juro Jánošíkovi.
Mystika, něco reálného, ale zároveň úplně mimo. Veršovaný příběh, který osloví jak koho, ale jde o slovenské národní dědictví. A to respektuji.
Kniha Smrť Jánošíkova v seznamech
1981 | Žltá ľalia |
1956 | Smrť Jánošíkova |
1962 | Spevy |
1978 | Čachtická pani |
1943 | Svetský víťaz |
Smrť Jánošíkova - a moja smrť v rámci povinného čítania. Teda kedysi dávno, dnes som si túto epicko - lyrickú báseň prečítal dobrovoľne a bez ujmy. Ťažko sa mi hodnotia básne, nie som ich fanúšik a nie vždy rozumiem, čo vlastne chcel autor ich napísaním odovzdať čitateľovi. Tieto pocity som mal aj pri čítaní druhej najznámejšej Bottovej básne (prvá je jednoznačne krásna a sladkobôľna báseň Žltá ľalia) o Jurajovom zlapaní, odsúdení a poprave, pretože niektoré pasáže básne do nej akoby nepatrili. Naopak, niektoré časti sú vyslovene dušu hladiace a plné citu. Báseň chápem ako výpoveď pocitov Slovákov v 19stom storočí a rozširujem si tak obraz o tom, ako to vtedy bolo. Aj báseň je historickým prameňom.