Smrt je mým řemeslem přehled

Smrt je mým řemeslem
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164191/bmid_smrt-je-mym-remeslem-YuJ-164191.jpg 5 3952 3952

Román Smrt je mým řemeslem je psychologickou studií "vzorného nacisty" Langa, inspirovanou skutečnou postavou válečného zločince Rudolfa Hösse. V horizontu let 1913 až 1945 zachycuje takřka deníkovou formou proměnu "obyčejného" člověka ve zvráceného jedince, zrůdu odpovědnou za vraždění v koncentračním táboře Osvětim. Krize poválečného Německa dvacátých let minulého století, růst nacismu a fašismu, mravní krach velké části národa - to vše vytváří horizont děsivého příběhu o ztrátě smyslu pro nejzákladnější lidské hodnoty. Cyničnost a nedostatek rozlišovacích schopností, které tento úpadek doprovázejí, nejlépe ilustruje scéna z knihy, kdy je Lang postaven ve Varšavě před soud. Na obvinění, že zabil tři a půl miliónu osob, požádá o slovo a odpoví, jako by nechápal pravý význam svých slov: "Promiňte, zabil jsem jich jenom dva a půl miliónu."... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko

La mort est mon métier, 1952

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt je mým řemeslem. Přihlašte se a napište ho.

Phyl
dnes 5 z 5

Audiokniha.
Autistický malý Ruda psychicky trýzněn svým nemálo narušeným otcem, nemilován svou matkou a šikanován ďáblem na záchodě, si krokuje svůj pochod životem, tak aby měl řád a vyhonil si pokaždé, když jej pochválí nějaký nadřízený. Rudolfek je obyčejný kus hovna rozšlápnutý podrážkou vlastního otce a prakticky každou autoritou, ke které kdy vzhlížel. Nikdo ten rozprsklý kus výkalu nemá rád, pokud jej zrovna není potřeba. Snaží se seč mu síly stačí, aby jej každý jenom nesetřel z podrážky. Celý život zaslepeně plní co se mu řekne a je pro to, aby zůstal zamáčknut hluboko do podrážky svého idolu, schopenudělat cokoli. Třeba i zefektivnit produkci mrtvých. Ruda byl chudinka semlet systémem. Nejvíc jim postižený. On nic nenařizoval, jenom poslouchal. Plnil co se mu řeklo. Měl svázané ruce a sám se stal největším obětí. Život nabízí různé cesty. Nikdo nemá stejný start, průběh ani cíl. Někdo je slabší na hlavu, jiný má o kolečko vic, další je schopen ty dva předchozí ovládat. Ruda si zvolil cestu. Stal se jedním ze synonym pro zvěrstva druhé světové války v Evropě. Určitě to nebyla jediná cesta.

petulesa
07.11.2024 4 z 5

Mazec! První 2/3 knížky jsem brala jako zajímavý příběh kluka, který má sen stát se vojákem a je pro něj přirozené, díky výchově, uposlechnout příkazy, které mu uděluje vyšší autorita. Bohužel se to svrhlo takovým způsobem, že je pro něj důležitější ho splnit, než přemýšlet, co tím způsobuje. Druhou třetinu knížky jsem přečetla jedním dechem, ale nesměla jsem si připustit, že je to podle skutečné události, jinak bych to asi nedočetla. Na konci poslední kapitoly jsem se musela “smát té absurdnosti, že nerozumí ostatním, že ho nechápou, když si myslí, že dělá správnou věc, když vykoná příkaz.

Jochen77
31.10.2024 5 z 5

Parádní počteníčko. Tahle velmi známá kniha se mi dostala do rukou až v pokročilém věku a možná to bylo i dobře. Příběh je rozdělen do několika období. Musím říct, že dvě třetiny knihy, to znamená dětství, dospívání a politické angažování hlavního hrdiny, mne bavily víc, než popis chodu celé KT Osvětim a Birkenau.
Máme tu klasické klišé, kdy nám byla hlavní postava ukázána jako ten, který trpí pod knutou svého přísného otce, rigidního katolíka, matka se o svého syna také příliš nestarala a se sestrami se téměř neznal. Rudolf plnil pouze příkazy a jako správný Němec by pro rozkaz i přes plot skočil. Toto poválečné vykreslení většiny těch, kteří se podíleli na holocaustu mi zpočátku dost vadilo. Podíváme-li se na vedoucí personál Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, který byl z velké části složen z právníků, lékařů, architektů a dalších lidí s diplomem, tak to příliš na našeho Langa/Hösse nesedí, ovšem, Lang v RSHA nikdy nebyl, takže Merleova charakteristika jeho osoby, v šestnácti letech se přihlásil na frontu, účastnil se bojů s Freikorps i vraždy W. Kadowa, se zdá být na místě.
Popis myšlenkových pochodů hlavního hrdiny je naprosto brilantní, dialogy s Himmlerem a dalšími mají hlavu a patu a prostě celé je to vybroušené k dokonalosti.
Velmi, velmi dobré.

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020

Kniha Smrt je mým řemeslem v seznamech

v Přečtených5 790x
v Knihotéce1 195x